Franța va trimite marți o echipă de diplomați în Siria pentru a analiza situația politică și de securitate din țară, a anunțat Ministerul de Externe francez, fără a preciza cu cine urmează să se întâlnească delegația, transmite Reuters.
Majoritatea guvernelor din Uniunea Europeană au salutat căderea lui Bashar al-Assad, dar se confruntă acum cu dilema dacă pot colabora cu rebelii care l-au înlăturat, inclusiv gruparea Hayat Tahrir al-Sham, desemnată organizație teroristă de către UE.
„O echipă de diplomați francezi va călători marți în Siria pentru a marca dorința Franței de a sprijini poporul sirian”, a declarat ministerul, precizând că delegația va raporta ministrului de externe după o serie de întâlniri în teren. După ce a întrerupt legăturile cu regimul Assad în 2012, Franța nu a încercat să normalizeze relațiile cu guvernul sirian, susținând în schimb o opoziție seculară exilată și forțele kurde din nord-estul Siriei.
Oficialii francezi s-au întâlnit în trecut cu reprezentanți ai acestor grupuri, iar Parisul a subliniat că tranziția politică din Siria trebuie să fie credibilă și incluzivă, conform cadrului stabilit de Organizația Națiunilor Unite. Unii diplomați consideră că poziția Franței de a nu normaliza relațiile cu Assad ar putea să-i faciliteze relațiile cu noii lideri ai Siriei.
***
O justiţie "credibilă" este necesar să fie pusă în aplicare în Siria pentru a evita actele de "răzbunare", a declarat emisarul ONU în această ţară, Geir Pedersen, sosit duminică la Damasc, informează AFP.
"Avem nevoie să vedem că aici există o justiţie şi responsabilităţi stabilite pentru crimele comise. Şi trebuie să ne asigurăm că aceasta trece printr-un sistem judiciar credibil şi că nu există aici răzbunare", a afirmat el, potrivit declaraţiilor sale transmise jurnaliştilor.
De asemenea, emisarul ONU a declarat că Siria are nevoie de un "ajutor umanitar sporit", în condiţiile în care Naţiunile Unite estimează că peste un milion de oameni au fost strămutaţi de la declanşarea ofensivei rebele care a înlăturat de la putere regimul lui Bashar al-Assad.
"Ştim cu toţii că Siria a trecut printr-o enormă criză umanitară. Trebuie să veghem la aceea ca Siria să primească imediat un ajutor umanitar sporit pentru populaţie în Siria şi pentru toţi refugiaţii care vor să se întoarcă. Aceasta este extrem de important", a subliniat Geir Pedersen.
În urma unei ofensive de 11 zile lansată dinspre Idlib (nord-vest), o coaliţie de facţiuni rebele condusă de gruparea radicală sunită Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a cucerit din mâinile forţelor guvernamentale o mare parte din teritoriul Siriei, inclusiv Damascul, punând capăt pe 8 decembrie regimului Assad, care a durat o jumătate de secol.
Pedersen a îndemnat în ultimele zile la o tranziţie "inclusivă" pentru a evita "un nou război civil" în Siria.
În Iordania, ţară vecină Siriei, el a participat sâmbătă la discuţii ce au reunit diplomaţi americani, arabi, europeni şi turci, care au convenit că procesul de tranziţie trebuie să fie "condus de sirienii înşişi şi să ducă la un guvern inclusiv, non-sectar şi reprezentativ", potrivit unui comunicat comun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu