Franţa va forma "până la 2.000 de soldaţi ucraineni" pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP.
Aceşti militari "vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămâni", a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: "formarea generală a combatantului", "apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica", şi "un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate".
"Facem asta respectând statul de drept, fără să fim vreodată în cobeligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război" după invazia Rusiei, a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, precizând un anunţ făcut în acest sens miercuri de preşedintele Emmanuel Macron.
Numărul de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Crotale care vor fi trimise la Kiev "este pe cale să fie definit cu ucrainenii", dar "va fi semnificativ pentru a le permite să-şi apere cerul", a spus el.
"Avem douăsprezece din acestea, dar este un dispozitiv destinat să se stingă treptat şi să fie înlocuit cu MAMBA (sisteme de apărare antiaeriană echipate cu rachete Aster, cu o rază de acţiune de până la 50 kilometri sau chiar 100 de kilometri), aşa că acest lucru nu va crea un deficit pentru armata franceză", a mai afirmat ministrul apărării el, precizând că "scopul este de a finaliza această operaţiune în următoarele două luni".
Sébastien Lecornu a amintit, de asemenea, că, pe lângă cele 18 tunuri Caesar deja trimise Kievului, "discuţiile continuă pentru mobilizarea a şase tunuri suplimentare" şi că Franţa studiază "livrarea de rachete sol-sol precum LRU (lansator de rachete multiple)" ca răspuns la o cerere ucraineană.
"Aş spune sincer că rămân dezamăgită de faptul că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei", a declarat ministrul economiei şi finanţelor lui Joe Biden, la o întâlnire la Washington în cadrul reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale.
"Ucraina, după cum ştiţi, se confruntă cu un deficit uriaş de finanţare şi are nevoie de sprijinul nostru deplin", le-a spus ea miniştrilor de finanţe şi comisarilor europeni.
Un grup de creditori internaţionali ai Ucrainei, care cuprinde Canada, Franţa, Japonia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, au semnat un protocol de acord la 14 septembrie ce prevede amânarea plăţii datoriei ucrainene după o solicitare a Kievului.
Aceste ţări şi-au dat acordul la 20 iulie şi de atunci au îndemnat alţi deţinători de obligaţiuni să facă acelaşi lucru.
"Comisia este un organism multilateral şi pentru a lua o astfel de decizie trebuie să avem un consens al tuturor statelor membre", a reacţionat comisarul pentru afaceri economice al Comisiei Europene Paolo Gentiloni, întrebat vineri într-o conferinţă după remarcile ministrului american.
"De aceea avem o cale diferită şi o abordare diferită a problemei", a adăugat el.
FMI a avertizat la aceste întâlniri că Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari pe lună în 2023.
Janet Yellen l-a primit marţi pe ministrul ucrainean de finanţe Sergii Marcenko, la Departamentul Trezoreriei.
Ea a cerut ţărilor partenere şi aliaţilor Statelor Unite să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice asistenţa, atât pentru "a ajuta Ucraina să-şi menţină serviciile guvernamentale esenţiale", dar şi pentru "a începe să construiască şi să se redreseze".
"Vom continua să vă sprijinim", a promis dna Yellen, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News