Un document de la organizația guvernamentală France Stratégie întărește neîncrederea manifestanților față de o administrație care este total deconectată de la preocupările lor.
Lui Emmanuel Ferrand nu-i vine să-și creadă ochilor. Fermier, primar al orașului francez Saint-Pourçain-sur-Sioule (Allier) și membru al Comitetului Național al Apei (CNE), trebuie să recitească de mai multe ori documentul primit de la Ministerul Tranziției Ecologice care încearcă să prezică evoluția consumului de apă în Franța și invită membrii CNE să lucreze la un scenariu al utilizărilor apei în 2050 bazat pe ipoteze de descreștere, scrie Le Point.
În mijlocul nemulțumirii fermierilor, cifrele propuse ca bază de lucru pur și simplu îl uluiesc pe edil: în 2050, consumul de carne se va înjumătăți. Porumbul? Cu 40% mai puține culturi. Vița de vie? Minus 20%. La fel și sfecla și cartofii. Pe baza acestor ipoteze, nevoile de irigare sunt revizuite în scădere cu 15%, în ciuda creșterii previzibile a perioadelor de secetă.
Documentul se așteaptă la „o scădere generală a activității industriale”. Se așteaptă o scădere de 85% a construcțiilor noi. De asemenea, o scădere cu 30% a industriei farmaceutice datorită dezvoltării ipotetice a mersului pe jos și cu bicicleta și a unei diete cu mai puțină carne. În ceea ce privește energia nucleară, aceasta este aproape ștearsă din grafic, producția fiind cu 80% mai mică.
Intitulat „Studiul prospectiv al nevoilor de apă”, documentul poartă semnătura France Stratégie, o instituție autonomă aflată în subordinea primului-ministru și responsabilă de „iluminarea alegerilor colective privind problemele sociale, economice și de mediu”. Prognozele sale se bazează pe studiul Ademe Transitions 2050. Documentul are în vedere și „o reducere a consumului de apă”, în defavoarea anumitor producţii agricole. Cu toate acestea, scenariile se bazează pe fundații fragile, Ademe recunoscând că „indicatorii dependenței de apă [sunt] o primă abordare care ar trebui detaliată”.
În timp ce furia fermierilor explodează, Emmanuel Ferrand regretă „deconectarea totală a administrației”: „Starea de spirit a multor fermieri este că nu vom ieși din asta fără „să aruncăm totul în aer”. Ei vor perspective. Cum ne putem înțelege cu serviciile de stat care le oferă si mai puțin?”, se întreabă el.
De cealaltă parte, biroul ministrului neagă complet că acest scenariu este o ipoteză de lucru și deplânge pe 30 ianuarie o eroare de comunicare din partea serviciilor sale. „Acest scenariu nu a fost validat de minister”, precizează el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu