Fratele fetiței ucise la Arad l-a însoțit pe tatăl vitreg când căra cadavrul. Psiholog, despre traume: Va trebui să înțeleagă că acest criminal nu e un străin

Imagine de 192635 de la Pixabay
Imagine de 192635 de la Pixabay

Tatăl vitreg al fetiței din Arad, găsită moartă și incendiată, a fost filmat când căra cu valiza cadavrul. El era însoțit de fratele mai mic al copilei. Psihologul Mihaela Săhlean a vorbit, miercuri, despre cum îi poate fi afectat viitorul acestuia din urmă de ceea ce a văzut și interpretat. 

Publicitate

Tatăl vitreg al fetiței, un bărbat de 23 de ani, a recunoscut că este autorul crimei. El a petrecut o noapte în arest și, după o nouă audiere, marți, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. 

O cameră de supraveghere din Arad l-a filmat pe bărbat când ducea valiza în care le-a spus polițiștilor că a pus trupul neînsuflețit al fiicei sale vitrege, în vârstă de patru ani. Individul era însoțit de fratele mai mic al copilei, de circa trei ani. 

Inițial, el a susținut că a găsit-o pe fetiță fără suflare, după un accident în baie, iar apoi ar fi abandonat-o pe câmp. Ulterior însă, a recunoscut că a dat-o cu capul de peretele din holul locuinței, deranjat fiind de faptul că fetița voia să se joace cu el. 

Mama fetiței era la maternitate, unde aducea pe lume al treilea ei copil, primul cu individul în cauză. 

Psihologul Mihaela Săhlean a fost întrebată la Digi24, miercuri, despre traumele la care este predispus fratele mai mic al fetiței ucise. 

"Depinde de ce a văzut, ce a înțeles și ce a interpretat sau poate interpreta"

"Contează extraordinar de mult imaginile reținute, emoțiile trăite și evident, am putea face o trimitere și la memoria afectivă. Depinde de ceea ce a văzut, ceea ce a înțeles și ceea ce a interpretat sau poate interpreta luând în calcul vârsta cronologică a copilului. Vorbim totuși de un copil mic. 

Aceste imagini și emoții rămân undeva la nivel subconștient. Trebuie să luăm în calcul că viața are cursul ei, dinamica ei și nu așteaptă pe nimeni să se vindece de traume. În perioada copilăriei, până la șapte ani, un copil absoarbe foarte ușor ceea ce se întâmplă în jurul său. Mai ales la nivel de imagini și emoții.", a spus psihologul Mihaela Săhlean. 

"Starea cerebrală Theta este specifică subconștientului. Cele mai multe mici depozite care se fac acum sunt în funcție de amestecul de imagini și emoții. Unele informații, experiențe, ne pot afecta dramatic viitorul dacă avem un asemenea istoric.", a continuat ea.

De ce are nevoie băiețelul pentru ca viitorul să nu-i fie afectat dramatic

"Ce se va întâmpla cu acest copil în ani depinde foarte mult dacă va avea șansa unor explicații foarte pertinente, unei psihoterapii de medie-lungă durată, unui suport emoțional constant și de extrem de multă comunicare cu mama. E o situație particulară și dificilă. Va trebui să înțeleagă ulterior că acest criminal al surorii nu este un străin - nu că ar fi fost o situație simplă, dar ar fi fost, pentru orice minte, mai ușor de gestionat.", a explicat psihologul, precizând că "este dificil și pentru copilul nou-născut."

"Întotdeauna, când vedem ceva, tendința este ca ulterior să terminăm puzzle-ul, să fie complet. (...) În anii aceștia, copilul ar trebui să beneficieze de un tratament terapeutic și este esențial de aflat ceea ce a văzut și interpret. De multe ori, când ești expus în fața unei traume, realizezi la nivelul vârstei pe care o ai o gravitate pe care nu o poți explica și care rămâne acolo... Îți poate da un spectru foarte larg de dizarmonii în restul vieții, fără să-ți explici de ce.", a mai spus Mihaela Săhlean la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel