Pilotul Cezar Osiceanu vă urează „Crăciun fericit” și vine cu o rețetă specială: „Frăția ciolanelor de Crăciun cu miere și surprize” pentru mesele de sărbători.
„Frăția ciolanelor de Crăciun cu miere și surprize a la Cezar Osiceanu.
Rugăciunea gurmandului:
Moș Crăciun, tu dacă vii,
Nu numai pentru copii,
Rogu-te-am adu-ne și nouă
Ceva bun, frumos și cât mai gustos! Amin!
Gata, dragilor gurmanzi mari și mici! Mi-a trimis Moșul un dar să vi-l dau tuturor și să va rugați cuminți, fie mari sau fie mici, deci la atac!
2 Ciolane dezosate și afumate bine, unul cu lemn de vișin și altul cu lemn de nuc
Mirodenii: frunze de dafin, piper, curry, boia dulce, boia iute, tarhon, busuioc, oregano.
Mărar proaspăt și tocat mărunt
Miere zaharisită bine
2 Căpățâni de usturoi
Merișoare 200 gr
Multe colinde
Enorm de multă bucurie în familie.
Fierbem separat fiecare ciolan în parte cu câte două frunze de dafin și câteva boabe de piper până când o banală scobitoare va intra cu ușurință în el. Le scoatem și le punem în oala de lut cu ceva zeamă pe lângă ele și le “intromisionăm“ la cuptor, pe foc mediu, până când se va forma o ușoară crustă pe fiecare dintre ele, moment în care le vom scoate și vom începe să le boim, cum se spune popular, la găteala obrajilor fetelor.
Ciolanul cel afumat cu lemn de vișin
Înfigem în el căței de usturoi, folosind ușor vârful unui cuțit. Tăiem cățeii de usturoi feliuțe și le punem în zeama din oala de pământ. Luăm cu o lingurița și ungem cu miere și răbdare tot exteriorul ciolanului aflat în afara lichidului din oală. Presăram deasupra piper, boia, curry, oregano, busuioc, și mărar. 100 de gr de merișoare în zeamă vor face casă bună, dulce, iute și ușor acrișoară cu usturoiul, și restul mirodeniilor din ea. După care înapoi la cuptor la foc mediu circa 10 minute cât să observăm că s-a format o crustă lucioasă.
În timpul acesta colindele să răsune voios în toată casă și Domnul să fie în mintea, sufletul și inima fiecăruia dintre noi! Gata! Scoatem ciolanul și îl lăsăm neacoperit să se răcească ușor, timp în care ne vom ocupa împreuna de ciolanul numărul doi, adică cel afumat cu lemn de nuc.
Înfigem în el căței de usturoi folosind ușor vârful unui cuțit. Tăiem cățeii de usturoi feliuțe și le punem în zeama din oală de pământ. Pe el vom face invers, adică întâi vom presăra mirodeniile: piper, boia, curry, oregano, busuioc și mărar, după care îl vom mângâia ușor și delicat cu mierea de tei bine zaharisită. În zeamă vom pune însă ceva tarhon și câteva cuișoare care vor da împreună cu restul mirodeniilor o aromă și un gust absolut unice. După care înapoi la cuptor la foc mediu circa 10 minute cât să observăm că s-a format o crustă lucioasă. În timpul acesta, colindele să răsune voios în toată casă și Domnul să fie în mintea, sufletul și inima fiecăruia dintre noi! Gata! Scoatem ciolanul și îl lăsăm și pe el lângă fratele lui, tot neacoperit, să se răcească ușor.
Acum să purcedem către prepararea garniturilor pentru această veritabilă „frăție a ciolanelor“
Avem nevoie de:
Cartofi aurii trași un pic la tigaie și apoi ținuți la cuptor
Varză trasă la tigaie în două culori - roșie și dulce - albă și murată.
Ardelenii fac o varză minunată tocată cu morcovi și puse împreuna la murat, iar oltenii pun în varza albă și murată niscaiva feliuțe de ardei iute verde, roșu și gălbior, astfel încât o să puteți avea chiar și curcubeul în farfuriile voastre. Crăciun fericit vă urez cu drag!”, a transmis pilotul Cezar Osiceanu cititorilor DC News.
În galeria foto găsiți imagini cu pașii pentru această rețetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News