Restaurarea frescelor Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna, judeţul Suceava, a primit luni, 5 mai 2014, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) ediţia 2014, la categoria Conservare, şi Premiul Publicului!
Restaurarea frescelor Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna, judeţul Suceava, a primit luni, 5 mai 2014, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) ediţia 2014, la categoria Conservare, şi Premiul Publicului!
Premiile au fost înmânate de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, şi de tenorul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra. Dintre cei 27 de câştigători, doar şase au primit Marele Premiu în valoare de 10.000 de euro din partea juriului independent, format din experţi în patrimoniu, la patru categorii: Conservare, Cercetare, Contribuţii exemplare şi Educaţie, formare şi sensibilizare. Premiul Publicului a fost decernat în urma votului online care s-a desfăşurat până pe 20 aprilie, pe site-ul Europa Nostra. La ceremonia de premiere, organizată sub patronajul preşedintelui federal al Austriei, Heinz Fischer, au participat aproape 1.000 de invitaţi.
Ridicat la începutul sec. al XVII-lea (16081609) ca o ctitorie a Mitropolitului şi cărturarului Anastasie Crimca, a familiei de dregători Stroici şi a domnitorului Miron Barnovschi, complexul monastic Dragomirna a fost restaurat în mai multe rânduri, ultima dată între anii 19601970, dar frescele nu au fost niciodată incluse în lucrările de restaurare. În anul 2009, reprezentanţii mănăstirii au solicitat finanţare prin Regio-Programul Operaţional Regional pentru proiectul „Restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Dragomirna”. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 2009-2011 şi a avut o valoare de 26,7 milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar principalul obiectiv l-a constituit restaurarea şi conservarea picturilor murale care decorează altarul şi naosul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”. Frescele au fost curăţate, consolidate şi stabilizate, corectânduse intervenţiile anterioare, ceea ce lea readus strălucirea şi aspectul originar, de o valoare excepţională.
Lucrările au fost realizate de 50 de specialişti şi studenţi în domeniul restaurării şi conservării din mai multe ţări, sub conducerea conf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte „G.Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Centrul de Cercetări în Conservare – Restaurare şi Arte Aplicate. „Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea complexă a acestei lucrări de artă, ce acoperă 900 mp de suprafaţă murală. Lucrările s-au desfăşurat in situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservată.”, se afirmă în comunicatul Europa Nostra.
Cu ocazia decernării premiilor, comisarul Androulla Vassiliou a declarat: „Patrimoniul nostru cultural, atât de bogat, este o valoare inestimabilă pentru noi toţi, pentru că reprezintă o parte vitală a identităţii noastre colective. El ne aduce aminte cine suntem, ca europeni. Turismul de patrimoniu stimulează creşterea economică şi favorizează incluziunea socială. În acelaşi timp, cunoaşterea şi promovarea patrimoniului contribuie la construirea încrederii în comunităţile locale. Avem nevoie de specialişti în patrimoniu şi cultură: artişti, profesionişti şi voluntari, aşa cum avem nevoie ca toţi cei care cred în puterea lor să ia atitudine, să-şi exprime convingerile şi să transmită acest mesaj pozitiv despre locul culturii în proiectul european şi contribuţia sa la dezvoltarea economiilor şi a societăţii europene. Acest lucru este deosebit de important acum, în vremurile de criză cu care ne confruntăm şi când suntem pe cale să alegem un nou Parlament European. (…) Doresc să adresez cele mai calde felicitări câştigătorilor şi echipelor acestora, laureaţilor Marelui Premiu şi câştigătorului Premiului publicului. Comisia Europeană este onorată să sprijine Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural şi alte proiecte de acest tip, prin intermediul noului program Europa creativă.”
În perioada 2007-2013, prin Regio au fost finanţate 89 de proiectede restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural (Axa 5, Domeniul major de interventie 5.1) în toate cele 8 regiuni de dezvoltare, în valoare totală de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 267,5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Premiile UE pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebrează excelenţa în domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai înalte competenţe şi standarde de conservare şi restaurare. Premiile sunt finanţate prin Programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, care, în ultimii 7 ani, a investit aproape 40 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor de patrimoniu. Noul program „Europa creativă”, care va funcţiona între 2014-2020 cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro, va continua să sprijine proiecte de cooperare transnaţională în acest domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News