Freziile sunt printre cele mai îndrăgite flori ale primăverii. Este mult îndrăgită pentru parfumul ei delicat și provine din sudul Africii.
Frezia este un gen de plante erbacee, perene din familia Iridaceae. Ea a fost importată pentru prima dată în Europa la sfârșitul secolului XIX. 12 specii provin din Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud și alte două provin din Africa tropicală, una dintre ele având o arie de răspândire la nord de Ecuator, până în Sudan. În țara noastră aceste plante s-au adaptat foarte ușor.
Dacă v-ați cumpărat un buchet de frezii sau l-ați primit cadou și vreți să vă bucurați de mirosul florilor cât mai multe zile trebuie să cunoașteți anumite secrete de îngrijire. Indicat este să alegeți o vaza curată și umpleți-o cu apă de la robinet, la temperatura camerei și tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit curat, ascuțit sau cu o foarfeca, scrie povesteacasei.ro. Important este și să adăugați îngrășământ pentru flori tăiate, dar și să nu poziționați freziile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire. Aveți grijă să umpleți vaza cu regularitate, cu apă de la robinet. Contează mult și poziționarea florilor. Evitați să puneți vaza lângă un bol cu fructe deoarece fructele emană gaz etilenic care va duce la ofilirea mai rapidă.
Freziile pot fi și plantate, nu doar cumpărate. Este foarte simplu. După ce cumperi bulbii freziilor, le poți planta fie în ghiveci, fie în grădină. Trebuie însă să ții cont de temperatură deoarece freziile iubesc căldura. Alege un loc însorit și ferit de vânt. Plantele sunt destul de fragile și subțiri, așa că se pot rupe ușor din cauza vântului puternic.
Atunci când plantezi bulbii în grădină trebuie să sapi gropi de minim 6-8 cm adâncime, iar distanța dintre ei să fie de circa 8-12 cm. Dacă pui bulbi în ghiveci, distanța dintre bulbi trebuie să fie de minim 2-3 cm. Primele semne ale înfloririi apar după aproximativ trei luni. Să știi că freziile se înmulțesc și prin semințe, doar că în acest caz planta ajunge la maturitate într-un timp mai lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu