Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), a anunțat că Marius Postolache, fost jucător la Voința Sibiu, care a făcut dezvăluiri despre trucarea meciurilor, va fi primul fotbalist român care va beneficia de o recompensă, conform noului plan al UEFA de stopare a acestui flagel la scară mondială, scrie Agerpres.
Razvan Burleanu a precizat, într-o conferință de presă la Casa Fotbalului, că la Congresul UEFA de la Astana (Kazahstan) s-a impus un cod de integritate pentru toate asociațiile în vederea stopării trucării meciurilor.
S-a vorbit de asumarea unui cod de integritate, altfel spus măsuri pe care UEFA le va întreprinde în perioada următoare pentru combaterea trucării meciurilor. Frauda sportivă va deveni și se recomandă să devină o faptă penală în legislațiile naționale, demers pe care l-am susținut și eu în ultimele luni, un demers pe care ni-l vom asuma ca federație, astfel ca în codul penal frauda sportivă să fie sancționată. Dorim să găsim în perioada următoare o formulă concretă de recompensare și recunoaștere a jucătorilor și jucătoarelor care ne ajută în acest demers de a opri trucarea jocurilor de fotbal. Prima persoană care va beneficia de această inițiativă este Marius Postolache, a declarat șeful FRF.
Citește și: Președintele FRF, Răzvan Burleanu, acuzat de șantaj
Burleanu a făcut o radiografie a fondurilor pe care FRF le primește de la UEFA și FIFA prin diverse programe. UEFA, ca instituție non-profit, îndreaptă marea majoritate a profitului către membrii afiliați. Din totalul sumelor încasate de UEFA, 80 la sută se duc prin intermediul plăților de solidaritate către membrii afiliați și doar 20 la sută rămân la nivel de UEFA pentru asigurarea funcționării organizației, dar și pentru fondul de rezervă, care să asigure sustenabilitatea financiară a UEFA pe un ciclu financiar de 4 ani. Fiecare federație națională primește anual din partea UEFA suma de 1,625 milioane euro prin acest mecanism al plăților de solidaritate , a explicat Răzvan Burleanu.
Din această sumă, 250.000 euro sunt direcționați pentru participarea la competiții a loturilor de tineret, fotbal în sală și feminin; 100.000 euro pentru implementarea Cartei Grassroots; 100.000 euro pentru perfecționarea antrenorilor; 100.000 euro pentru perfecționarea arbitrilor; 100.000 euro pentru buna guvernanță; 25.000 euro la departamentul de integritate.
UEFA pune la dispoziția federațiilor naționale suma de 3 milioane euro pe fiecare ciclu financiar de 4 ani (2012-2016) pentru dezvoltarea infrastructurii. Ultima tranșă pe care a accesat-o FRF de la UEFA va fi direcționată spre înființarea unui centru regional de excelență, în loc de o sală de sport la Mogoșoaia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu