Frica de fericire, de a simți emoții pozitive, pentru că ar putea fi anticamera a ceva rău. Într-un cuvânt: cherofobie.
Termenul de cherofobie în psihologie descrie o afecțiune pentru care persoana care suferă de aceasta se teme să nu fie fericită. De fapt, datorită unei viziuni distorsionate asupra realității, cherofobul percepe fazele vieții în care emoțiile pozitive sunt trăite ca un moment de extremă vulnerabilitate. Reacția, așadar, este de a declanșa un mecanism de apărare prin care te sabotezi pentru a nu fi fericit.
În acest articol vom încerca să intrăm în detaliu despre dinamica cherofobiei, să identificăm posibilele cauze ale acestei stări psihologice, principalele manifestări și strategii de a face față fricii de a fi fericit.
În cele mai multe cazuri, cauzele cherofobiei își au rădăcinile în copilăria persoanei. Frica de a fi fericit, de fapt, ar putea fi legată de o experiență traumatizantă, cum ar fi dezamăgirea sau doliu, care a urmat unui moment de bucurie, scrie Psiche. Durerea provocată de aceste evenimente avea să devină asociată cu fericirea, iar orice emoție pozitivă simțită ulterior ar reface acea traumă.
Am menționat deja câteva dintre principalele manifestări ale cherofobiei. Mai jos încercăm, pe scurt, să facem un bilanț prin enumerarea celor mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni psihologice:
- tendința de a evita orice ar putea trezi emotii pozitive
- sentiment de vinovăție atunci când se simte fericit
- asociază fericirea cu posibilitatea ca ceva rău să se întâmple
- consideră căutarea fericirii ca fiind o activitate lipsită de sens și o pierdere de timp
- nu își exprimă fericirea sau bucuria nicodată
Ședințele de psihoterapie țintită sunt cu siguranță unele dintre cele mai bune modalități de a face față fricii de a fi fericit și de a înțelege care ar putea fi cauzele din spatele acestui disconfort.
Alături de specialist, se pot explora motivele care împing persoana să evite ceea ce ar putea declanșa emoții pozitive, într-un proces de autoanaliză și de lucru aprofundat asupra propriei persoane.
Scopul este de a construi un nou mod de a gândi, bazat pe capacitatea de a da fericirii noi semnificații, redescoperind frumusețea urmăririi emoțiilor pozitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News