Liviu Pleșoianu a publicat, miercuri după-amiază, primul episod din serialul ”FRICA de PLEȘOIANU”. Acesta se numește „Pleșoianu e anticreștin și autor de... ghiduri astrale”.
„Treaba e simplă:
1. De când mă știu, activitatea mea preferată a fost scrisul. Primele încercări au fost la vârsta de 12 ani, când am participat la un concurs literar organizat și sponsorizat în România de Umberto Eco. Dintre scrierile celor 10 finaliști, eseul meu a fost declarat câștigător. Am primit atunci un reportofon și o mașină de scris electronică (era ceva ce nici nu știam că există). Se întâmpla în anul 1992... Premierea a fost făcută în direct, la emisiunea „Veniți cu noi pe programul 2". Din păcate, nici eu, nici ai mei nu ne-am gândit atunci să cerem o casetă. Dar sunt convins că mai există emisiunea, pe undeva, prin arhivele TVR...
2. În timpul gimnaziului, liceului și facultății am citit și am scris enorm. Am zeci de caiete, caiețele, coli, șervețele pe care notam ce îmi trecea prin cap și prin suflet, tot ce îmi frământa spiritul. Am consumat aproape tot ce se putea consuma în materie de literatură, filosofie, religie, metafizică, poezie. Scriam și citeam acasă, în parc, în pauze și chiar în timpul orelor de curs. Pentru mine, totul era despre a-mi potoli o SETE, nu despre a ACUMULA cunoștințe. Am trecut prin toate etapele imaginabile, de la metafizică orientală (plecând de la Istoria Religiilor a lui Mircea Eliade și cotinuând pe toate firele trimiterilor sale bibliografice), la metafizică europeană, creștinism esoteric și Filocalie, de la imperativele ipotetice și categorice kantiene, la trăirismul cioranian, de la Pascal la Nietzsche, de la metafizică creștină la nihilism.
Am avut perioade în care mă închideam în cameră și mă rugam. Am avut perioade în care ieșeam din cameră, revoltat, și citeam pentru a zecea oară „Lacrimi și Sfinți" (pentru cunoscători, nu mă refer la meniul unui restaurant, ci la cartea lui Cioran). De „Pe culmile disperării", am ajuns de zeci de ori la liniștea metafizică pe care ți-o oferă un apus pictat de-un Soare piroman ce incendiază orizonturi. Și tot de atâtea ori m-am întors...
Toată copilăria mea târzie, toată adolescența au însemnat o permanentă CĂUTARE, de sine și de lume... Însă ce pot spune cu siguranță este că toate etapele, toate trăirile au fost vii, au fost pline de freamăt, de zumzetul vieții. Nu m-a interesat niciodată cultura de tip rebusistic, ci doar răspunsurile la întrebările care îmi dădeau în clocot ființa.
Cât despre creștinism (pentru că văd că mă tot întreabă insistent anumite persoane): important este creștinismul profund, asumat la nivel de măduvă, nu de vorbă plimbată printre dinți, creștinismul din faptă, nu cel din laudă. Iar semnificativ cu adevărat nu e a vorbi mereu DESPRE spirit, ci a vorbi mereu CU spirit...
3. În primii doi ani de facultate, am lucrat în regim de colaborare la o editură – Editura „Crist". Activitatea mea era de corector. Corectam texte înainte de publicare. (...) Rămăsesem cu gândul la faptul că de la concursul literar câștigat la 12 ani, de la eseurile publicate în revista liceului „Spiru Haret", nu publicasem, în esență, nimic, deși scrisesem și scriam atât de mult, zilnic. Am primit atunci propunerea de a participa, în calitate de coautor, la redactarea a două cărți – una despre Eclipsa din 11 august 1999, cealaltă intitulată „Mireasmă de femeie". În prima, contribuția mea a fost geografică – locurile de unde urma să fie văzută cel mai bine eclipsa. În a doua – contribuția mea a fost poetică – singurul conținut din cartea „Mireasmă de femeie" care îmi aparține este reprezentat de niște poezii. (...) În rest, am mai avut ulterior câteva încercări de a publica eseuri pe diverse platforme digitale. N-a prea funcționat... Așadar, cam asta este povestea, spusă foarte pe scurt”, a scris, miercuri, Liviu Pleșoianu pe contul său de Facebook.
„Am mai spus și o repet: românii chiar au acum o alternativă reală, venită de la unul dintre ei, nu de la un „politician de carieră". Dacă vor fi doar doi oameni care vor vota o astfel de alternativă, mă voi declara cât se poate de mulțumit. În ceea ce mă privește, este vorba despre principii, nu despre procente”, a mai precizat acesta.
„Serialul „FRICA de PLEȘOIANU" va continua mâine, cu un nou episod”, a anunțat Liviu Pleșoianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News