Cu singurătatea, dar mai ales cu frica de singurătate ne-am confruntat cu toții la un moment dat al vieții. Radu Leca și Ramona Dumitru au vorbit la Ultrapsihologie despre mecanismul care stă la baza acestei frici.
Publicitate
”Frica de singurătate reprezintă cel mai mare fals din istoria emoțiilor, la nivel de grupuri, de mase, de familii, de persoane care își bazează tulburările afective pe această frică de singurătate.
Pe vremuri, când existau magicienii, frica de singurătate ar fi trebuit să fie șeful magicienilor din urmă cu 200-300 de ani, fiindcă ea, în mod real, nu există.
Frica de singurătate de bazează pe 100 de argumente-forță, care te vor face să te gândești la elemente concrete din viața ta reală”, a afirmat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.
Împreună cu psihoterapeutul Ramona Dumitru, acesta a încercat să explice pe înțelesul tuturor parte dintre argumentele care stau la baza fricii de singurătate.
”Cel care are această frică de singurătate simte nevoia pentru că nu este confortabil să stea singur. Chiar și când ești cu cineva, ai o companie, nu neapărat o relație, un partener, putem să fim acasă cu orice și ne putem simți singuri. Însă acea persoană ne dă sentimentul de siguranță și atunci aceste persoane tind să întrețină tot felul de relații, mai toxice, mai puțin toxice, doar ca să aibă pe cineva aproape în caz că. Pentru că ei trăiesc cu ideea că dacă se întâmplă ceva să fie cineva acolo. Dacă am o problemă să fie cineva acolo”, a explicat Ramona Dumitru.
Moment în care Radu Leca a intervenit și a afirmat că ”se merge pe ideea de suport 100% pe care să îl poată primi de la un terț cu care este în casă.
Adică el spune: Cine îmi oferă suport emoțional? Partenerul sau omul cu care sunt în casă. Cu cine pot să împart eu gândurile? Cu partenerul sau omul cu care sunt în casă”, a spus psihologul, care a lansat, la rândul său câteva întrebări.
”De ce își dorește cel care se teme și are această frică de singurătate ștanțată la nivel genetic că nu are cu cine să își împartă gândurile”, întreabă Radu Leca.
”Nu știu dacă se teme că nu are cu cine să împartă gândurile. Aceste persoane au o stimă de sine foarte scăzută. Nu au încredere că ele sunt capabile să se descurce singure. Și atunci, automat, pun această presiune mai vizibilă sau mai puțin vizibilă pe cealaltă persoană”, a mai spus Ramona Dumitru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News