Dacă acest mic Război Rece devine semnificativ, două țări europene contează cel mai mult: România și Polonia, scrie fondatorul Stratfor, George Friedman, într-o analiză realizată după ce joi, 22 mai, a vizitat Bucureștiul și a fost primit la Cotroceni de președintele Traian Băsescu.
Cele mai importante idei din analiza lui George Friedman:
• România s-a descurcat remarcabil (din postura de țară trecută printr-o schimbare de regim - n.r). Rata șomajului este de doar 7%, una care, după standarde europene, este remarcabil de scăzută. Rata anuală de creștere depășește 3%. Vorbind cu românii, oricine poate observa daune psihologice mai intese decât în alte foste state comuniste. Deși este greu să le scrutezi în inimă, par oameni amabili și prietenoși, cu o măsură a neîncrederii și un simț al conspirației nu mai mare decât norma din zonă. Ce e remarcabil la români este că nu sunt remarcabili. Au ieșit dintr-un coșmar provocat de unul de-al lor (Ceaușescu n.r) și și-au recâștigat echilibrul.
• Nu există vreo îndoială în România cu privire la importanța Ucrainei pentru Rusia și nicio speranță că Rusia va renunța.
• Rușii vor să liniștească Ucraina din alte motive. Crizele stimulează americanii să reacționeze rapid, frecvent și eficient (...) Așa cum a arătat vizita lui Biden în România, Washingtonul se mișcă repede în situații de criză. Rușii pot controla tempo-ul acțiunilor americane prin calmarea situației din Ucraina - sau cel puțin asta cred. Și fix asta îi îngrijorează pe români. Se văd pe ei înșiși ca având o problemă pe termen lung cu rușii. În acest moment, au pus un mare pariu că americanii își vor respecta angajamentele și interesele chiar dacă rușii au calmat criza imediată.
• Justificat sau nu, românii cred că administrația Obama este insuficient de angajată și conștientă de amenințarea rusă. De asemenea, ei văd Administrația ca fiind extrem de critică față de cultura corupției din România - referitor la care românii admit că este o problemă - dar foarte interesată în coordonarea politică și militară.
• Am încercat să explic cât de complex este să fii american. Simpatia românilor era reținută. Cred că au primit un angajament real din partea americanilor, dar pur și simplu nu știu cât de sincer este.
• Vizitele lui Biden și Hagel (în România -n.r) sunt parte a procesului de creare a unui bloc regional care să oprească Rusia și să construiască un cadru pentru ajutor militar. Intervenția vine mult mai târziu, asta dacă vine vreodată.
• (România) este pregătită să crească bugetul Apărării la 2% din PIB, procent semnificativ pentru Europa în actualul xontext. Dar se așteaptă ca SUA să finanțeze costul armelor pe care vrea să le cumpere.
• Indiferent de ce au crezut americanii inițial, ei realizează acum că amenințarea rusă asupra Ucrainei este permanentă și că orice se va întâmpla în Ucraina se va extinde în țări precum România.
• Trebuie notat că sporirea puterii navale este pe agenda româno-americană și ambele țări înțeleg provocarea pe care asta o crează Rusiei.
• A doua provocare este potențiala capacitate a României de a produce hidrocarburi semnificative, inclusiv petrol (...) Nu există o alternativă energetică simplă la livrările din Rusia, dar pot fi împletite mai multe surse care, dacă nu înlocuiesc energia rusă, pot cel puțin să-i reducă puterea. România are energie pentru a contribui la acest lucru, și declarația pblică a SUA și a României include un angajament al românilor de a se concentra pe producția de energie ca element critic al parteneriatului. Dar asta nu este atât de simplu pe cât pare. România are peste hotare o reputație pentru enorma complexitate și neîncredere în procesul de acces. Acesta este alt punct în care noua strategie a României se intersectează cu interesele Rusiei. În viziunea română, Rusia își extinde influența în regiune, dar în special în România. O face prin mijloacele tradiționale de folosire a serviciilor de informații pentru a încerca să manipuleze procesul politic din România.
• Există o altă dimensiunea a tuturor acestor lucruri: Moldova (...) Este un loc important în sensul că, în ipoteza în care ar fi ocupată de ruși, Moscova ar avea acces la Prut, iar între acesta și București este doar o câmpie. Dacă Moldova s-a alătura României, atunci NATO ar ajunge la râul Nistru, la mai puțin de 100 de mile depărtare de Odessa.
• (Rușii) nu pot trăi fără Ucraina. Ei nu pot lua România. Cu sau fără americani, rușii nu sunt suficient de puternici pentru a face asta. Ce pot face însă este să manipuleze, să facă acțiuni subversive, să creeze confuzii și să deturneze. Au nevoie să submineze parteneriatul României cu SUA, și sunt abili în manevrele politice necesare pentru acest lucru. Pentru mulți români, Rusia este aproape și puternică, iar America departe și indecisă. Mi s-a spus asta la o întâlnire. Am răspuns: "În secolul 20, SUA a câștigat trei războaie în Europa. Românii câte au câștigat?".
• Cel mai remarcabil lucru la România și chiar la Europa este că în ciuda realității istorice care arată că SUA câștigă războaiele din Europa, există o perspectivă naivă, lipsită de concentrare și neîndemânatică (bumbling - în engleză) asupra SUA (...) Da, SUA decide constant soarta Europei. Românii știu asta, dar tot simt că rușii sunt mai isteți și mai capabili decât SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News