Îți mai amintești gustul frigănelelor pe care le mâncai pe nerăsuflate în copilărie? Dacă ți-e dor de savoarea lor, le poți prepara foarte ușor chiar tu.
Ingrediente
- pâine feliată
- 2 ouă
- 200 ml lapte
- un praf de sare
- 100 ml de ulei
Cum preparăm frigănele sau pâinea prăjită cu ou
Spargem ouăle într-un bol, adăugăm sare cât luăm cu două degete. Batem ouăle foarte bine, folosind un tel sau o furculiţă. Adăugăm laptele şi amestecăm totul. Încingem uleiul. Folosiţi o tigaie groasă, pentru ca friganelele să nu se lipească.
Înmuiem pâinea în amestecul de ou cu lapte, apoi o punem la prăjit în uleiul încins. Focul trebuie să fie potrivit. Dacă este prea tare, se vor arde imediat friganelele, iar dacă este prea încet se vor îmbiba cu ulei, scrie pofta-buna.com.
Când se rumenesc uşor pe o parte, se întorc pe cealaltă parte. Pregătim o farfurie pe care aşezăm hârtie absorbantă. În aceasta vom scoate friganelele, ca să se scurgă surplusul de ulei.
În amestecul de ou cu lapte se mai pot adăuga verdeaţă, brânză, uasturoi pisat, ceapă verde sau uscată tăiată fin, ardei gras sau iute tăiat cubuleţe sau, ca să fie dulci, o lingura de zahăr, vanilie, coajă de lămâie sau portocale. Se servesc aşa simple sau pudrate cu zahăr, cu iaurt, smântână, gem.
Citește și:
Omletă cu ciuperci și cașcaval
Ingrediente
2 ouă
2 linguriţe apă
2 ciuperci champignon
1 lingura caşcaval răzuit
1 lingura ulei
puţin pătrunjel tocat
sare, piper negru măcinat
Cum se prepară
Se curăţă cupercile de picioruşe. Se şterg pălărioarele cu un şerveţel umed. Se taie felii foarte subţiri. Caşcavalul se dă pe razătoare. Se bat bine ouăle cu apă, sare şi piper după gust. Se încinge uleiul într-o tigaie mică (cca 16 cm diametru). Se adăugă treptat feliile de ciuperci în tigaie şi se prăjesc cam 30 secunde, fiind subţiri se fac repede. Mai bateţi de câteva ori ouăle şi turnaţi-le peste ciuperci. Imediat, cu o lingură, trageţi ciupercile spre centru, fiindcă au tentinda să meargă spre margini, potrivit e-retete.ro.
După câteva secunde, veţi vedea că marginile omletei se încheagă. Începeţi să trageţi marginile spre interior, astfel încât oul nefăcut să se scurgă înspre margine. Repetaţi de jur împrejurul tigăii, până când terminaţi tot oul nefăcut. La un moment dată veţi vedea că oul nefăcut nu se scurge singur spre margine şi veţi fi nevoiţi să înclinaţi tigaia ca să-l forţaţi să curgă. Când nu mai e decât puţin ou nefăcut deasupra, presăraţi caşcavalul peste omletă. Acum puteţi trece la pasul următor, dar dacă preferaţi omleta mai bine făcută şi mai rumenă, puneţi un capac pe tigaie şi lăsaţi aşa 1/2 minut.Transferaţi omleta din tigaie direct pe farfurie. Manevraţi tigaia astfel încât omleta să se plieze în două. Presăraţi cu pătrunjel şi serviţi imediat.
Varianta de omletă olandeză cu cremă de brânză, roșii cherry și pătrunjel
Ingrediente
1 buc lipie
2 buc ouă
1 buc ceapă
1 buc ardei
1 legătura pătrunjel
50 gr crema de brânză
2 buc roşii Cherry
3 linguriţe ulei de măsline
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit piper negru
Cum se prepară
Curăţăm şi tăiem ceapa în 2 bucăţi egale. O jumătate de ceapă se toacă foarte foarte mărunt, iar cealaltă jumătate o vom face feliuţe subţiri. Încingem tigaia, adăugăm cele 3 linguriţe de ulei de măsline şi călim ceapa la foc mic, cel mai mic posibil, potrivit gatesc.ro.
Între timp tăiem ardeiul felii subţiri, pe care le adăugăm peste ceapă semi călită. Ceapă se va ţine la călit aproximativ 10 minute şi după cele 10 minute adăugăm ardeiul roşu încă 3-4 minute. Batem ouăle foarte bine şi adăugăm peste ceapă şi ardei. Amestecăm foarte bine până când se formează cubuleţe din omletă. Până când se separă între ea.
Ungem lipia cu cremă de brânză pe un colţ. Aşezăm omletă şi roşiile cherry. Adăugăm pătrunjel şi începem să rulăm lipia dinspre colţul opus cremei de brânză pentru a sta lipită. Tăiem lipia în 2 bucăţi egale pe mijloc şi este gata de servire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu