A murit pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și membru corespondent al Academiei Române din 2006.
Pictorul Sorin Dumitrescu, un apropiat al Casei Regale, a vorbit la interviurile DC News, în 2017, despre "frisonul” cu Regele Mihai, care a apărut printre români după Revoluție.
Acesta a realizat și o paralelă între tinerii care și-au pierdut viața în numele libertății în 1989 și cei pe care Regele Mihai i-a salvat în momentul abdicării forțate din 1947. Așa cum avea să declare ulterior și Regele, acesta fusese șantajat de guvernul comunist că, în cazul în care nu abdica, peste 1.000 de tineri monarhiști închiși în temnițele comuniste urmau să fie executați.
"Frisonul cu Regele a apărut între noi, românii, după uciderea tinerilor de către bolșevicii din România, sub conducerea generalului Hortopan (n.r. - generalul Ion Hortopan a condus represiunea de la Intercontinental din decembrie 1989). Sunt responsabil de ceea ce vă spun, pentru că am văzut momentul în care tancurile au escaladat bariera de la Teatrul Național și au căzut peste cel puțin 300 de tineri.
De atunci a început ceva ce oamenii nu-și dau seama. Regele Mihai spunea, și așa este, că a plecat pentru ca 1.000 de tineri să nu fie uciși (n.r. - tineri aflați în 1947 în închisorile comuniste, după manifestații promonarhiste și anticomuniste). Tinerii, în 1989, și-au plătit datoria față de Rege. Este tulburător să realizezi faptul că nu au rămas datori Regelui pentru gestul său excepțional.
Am vorbit cu părinți ai celor morți la Revoluție, care mi-au povestit lucruri excepționale. Le-am povestit și Regelui. El a vrut să meargă la Cimitirul Eroilor de la Bellu. Întâmplător, în ziua respectivă, nu ne-a fotografiat nimeni. Regele a parcurs alături de mine mormânt după mormânt”, a mărturisit Sorin Dumitrescu la DC News.
A absolvit Institutul de Arte Frumoase, la clasa pictorului Corneliu Baba, fiind profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Discipol al preotului Constantin Galeriu (1918-2003), care i-a fost duhovnic, Sorin Dumitrescu, spunea într-un interviu: "Întâlnirea cu părintele Galeriu mi-a schimbat viaţa".
A avut prima sa expoziţie personală la Galeriile Orizont, în 1972. A obţinut aprecierea publicului prin expoziţia personală din 1980, "Hipersemne", de la Galeria de artă Dalles. În aceste lucrări a abordat valorile din cultura asiatică, descriind palatele indiene, pagodele japoneze şi turnurile asiriene. Ulterior, Sorin Dumitrescu s-a îndreptat spre pictura bizantină şi cultura creştină ortodoxă.
Despre expoziţia "Hipersemne", criticul şi istoricul de artă, Magda Cârneci, spunea, la 6 august 2012: "De la titlu şi până la punerea amplă în spaţiu, era ceva ce nu se mai văzuse la Bucureşti, ca anvergură ideatică, ca îndrăzneală retorică şi curaj cultural. Din lumea ternă şi prozaică a străzii, dar şi a societăţii româneşti bornate, închistate, de atunci, intrai brusc într-un fel de 'templu al modernităţii radicale', care-şi deschidea o fereastră spre un alt fel de realitate, epurată şi simbolică, spre un alt fel de trăire a artei, intens intelectuală, decât ce ţi se servea de obicei în expoziţii (...) Exista în lucrări un dor al resuscitării unui plan cultural şi spiritual al fiinţei umane, un nivel uitat, ocultat sau abandonat de mentalitatea contemporană".
În 1981 a fondat Gruparea 9+1, împreună cu artiştii plastici Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.
Dintre expoziţiile personale, amintim pe cele din Bucureşti (1974, 1976, 1980, 2007 - Palatele Brâncoveneşti); Timişoara (1980); Lugoj (1981). A participat la numeroase expoziţii de grup, încă din 1969. În străinătate, a avut expoziţii de artă românească la Toulon (1974), Stockholm (1975) şi Paris (1982).
A fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Anastasia, directorul Editurii Anastasia şi membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Dintre cărţile publicate de Sorin Dumitrescu menţionăm: "7 dimineţi cu Părintele Dumitru Stăniloaie - convorbiri realizate cu Sorin Dumitrescu" (1993), "Chivotele ecumenice ale lui Petru Rareş şi modelul lor ceresc" (2003), "Iconostasul român de la Scala Coeli. Biografia unei sinteze stilistice" (2005). A mai publicat albumele "Frăsinei - biserica paraclis a cimitirului: album" (2007) şi "Biserici. O arheologie vizuală a creativităţii şi stilisticii bizantine" (2008).
A ilustrat seria volumelor lui Nichita Stănescu: "Epica magna" (1978), "Operele imperfecte" (1979) şi "Noduri şi semne" (1982).
A mai publicat, în 2006, colecţia "Ruptura. 17 prelegeri despre iconografie", care conţine un set de 17 DVD-uri, cu 17 prelegeri de iconologie, o importantă contribuţie în discursul teologic actual, având scopul de a pătrunde în tainele limbajului iconic. Tema centrală o constituie descrierea şi analizarea schismei imaginii eclesiale de după Marea schismă din 1054.
În 2010 a fost lansată, la Mânăstirea Antim, cartea sa "Noi şi icoana" - o suită de studii şi eseuri despre sensul şi arta icoanei, fiind considerat de oamenii de cultură una dintre cele mai avizate voci în materie de estetică şi artă creştină.
În contextul expoziţiei colective, "SEMNificaţii la Palatele Brâncoveneşti", din 2012, la care au fost expuse şi lucrări ale lui Sorin Dumitrescu, Onisim Colţa spunea că "Adevărul lui (n.r. Sorin Dumitrescu) ţine de o ordine arhaică a lumii. Arhaicul nu e pentru Sorin Dumitrescu ceva care a fost la un moment dat, ci 'ceva care este veşnic tezaurizat în adâncul nostru', primordialul".
În 2013 i-a apărut o nouă carte, "Tablou cu orbi", dedicată memoriei lui Nichita Stănescu.
A fost membru corespondent al Academiei Române, din anul 2006.
În 2000 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor, iar în 2008 a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. Alte premii deţinute: Premiul pentru ilustraţie de carte (1974), Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiştilor Plastici (1974), Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici (1980) etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu