Târgurile de Crăciun şi tradiţionalul concert de la Poarta Brandeburg salută sosirea noului an. Dar şi spectacole de teatru, localuri în care se dansează până târziu în noapte...
Dacă Berlinul este considerat “micul” New York al Europei, ne putem imagina ce surprize rezervă pentru perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Poliedrică, cu mii de faţete şi “puţin convenţională”, capitala germană este un loc ce răspunde tuturor gusturilor, chiar şi celor mai exigente.
Un oraş incitant şi copleşitor. De la fabuloasele sale târguri de Crăciun, cu căsuţe din lemn stil Hänsel şi Gretel, care par abia ieşite din cartea Fraţilor Grimm, cu biscuiţi care abia aşteaptă să fie mâncaţi, până la petrecerile dezlănţuite din cluburile cool şi exclusiviste, peste tot se întâlneşte şic-ul şi bontonul pentru rafinaţii gourmet, dar şi pentru pasionaţii de artă şi muzică bună.
Şi, în pofida temperaturilor joase, te poţi încălzi savurând un vin bun fiert, însoţit de dulciurile tradiţionale germane sau, de ce nu, de crenvurşt, plimbându-te prin târgurile caracteristice de Crăciun. Printre cele mai frumoase, faimosul Gendarmenmarkt, dar şi cel plasat în faţa Castelului medieval Charlottenburg la Spandau şi cel şic din Potsdamer Platz.
Este greu de ales unde să mergi pentru a saluta noul an. Tradiţional şi vestit rămâne Concertul de San Silvestro de la Poarta Brandeburg, unde trebuie mers încă de la prânz, pentru că la 17.30 forţele de ordine se pregătesc să limiteze accesul în zonă din motive de securitate.
În schimb, pentru cei care vor să serbeze trecerea dintre ani în interior, în Potsdamer Platz există clubul Adagio. La Mitte, o serată de neratat se desfăşoară pe acoperişul exclusivistei House of Weekend, oferind o privelişte a Alexanderplatz şi dans până în zori.
Mergând către vest, poţi intra în zona predilectă de divertisment şi viaţă de noapte. Capitală a muzicii electronice şi experimentale, Berlinul oferă şi în acest domeniu o mulţime de posibilităţi. Printre locurile recomandate se află Watergate, club situat pe malul râului Spree, cunoscutul Berghain, unul dintre cluburile techno cele mai importante din lume, sau Tresor.
Pentru un sfârşit de an mai liniştit, se poate opta pentru o cină cu concert de muzică barocă, la Castelul Charlottenburg sau pentru o seară romantică, salutând miezul nopţii în cea mai veche sală de bal berlineză, la Clärchens Ballhaus.
Cine vrea să încheie anul cu muzică bună nu poate lipsi de la concertul de după-amiază al Berliner Philharmoniker, dirijat de Sir Simon Rattle la Filarmonică.
Tradiţionalul Concert de Anul Nou, tot la Filarmonică, are în program Simfonia nr.9 în re minor de Beethoven, executată de Deutsches Symphonie Orchester Berlin, sub bagheta dirijorului Stanley Dodds. În aceeaşi zi, la Konzerthaus, este programat concertul dirijat de Lawrence Foster.
Profitând de festivităţile de Crăciun, pasionaţii de arte vizuale au câteva oportunităţi de neratat. În avanpremieră mondială, poate fi vizitat The Teheran Museum for Contemporary Art in Berlin, la Gemäldegalerie. Colecţia muzeului de artă contemporană din Teheran cuprinde opere rămase aproape 40 de ani împachetate în subsolurile muzeului, cu nume dintre cele mai relevante ale secolului XX, de la Andy Warhol la Gauguin, Picasso, Ernst, Kandinsky, Bacon, Pollock şi Mark Rothko.
La câţiva kilometri, este deschisă expoziţia dedicată compozitorului Ferruccio Busoni, la Biblioteca de Artă. La Bode Museum, vizitatorii se pot regala cu sculpturile lui Antonio Canova, în expoziţia Canova şi Dansul. O vizită apropae obligatorie este la Martin-Gropius-Bau, und se află expoziţia Pina Bausch şi Tanztheater. Şi tot la Gropius-Bau se poate vizita personala faimosului fotograf francez Robert Doisneau.
Şi dacă este adevărat că Berlinul doreşte să satisfacă toate gusturile, iubitorii baletului şi teatrului liric pot merge la Staatsoper (în Teatrul Schiller din Bismarckstraße, sediul actual în aşteptarea restructurării teatrlui originar), unde va fi pusă în scenă opera Manon Lescaut de Puccini, sub bagheta lui Mihail Tatarnikov, în regia lui Jürgen Flimm. La Staatballet puteţi asista la montarea a două balete clasice: Coppélia şi Lo Schiaccianoci.
Cine preferă proza, poate merge la Berliner Ensemble unde este pe afiş Peter Pan, ultima creaţie a regizorului american Robert Wilson.
În ceea ce priveşte bucătăria, tendinţa majoră pare a fi anul acesta cea exotică şi orientală. Tim Raue propune o bucătărie de inspiraţie orientalizantă, cu adevărat specială, iar Zenkichi, feluri japoneze.
Ocolind Potsdamer Platz, se poate ajunge uşor la Facil, unde vă aşteaptă reţetele marocane.
În inima Tirgarten-ului, unul dintre restaurantele cel mai în vogă ale momentului, 5-Cinco, oferă bucătăria mediteraneană a chef-ului bucătar Paco Perez. Menu-ul de Crăciun cuprinde cremă de dovleac, creveţi cu trufe, raţă în trei vriante, cu cireşe, ananas şi scorţişoară.
Iar pentru optima, economica şi mai ales buna bucătărie germană, trebuie ales Augustiner, unde se pot degusta cârnaţi bavarezi cu muştar şi covrigi abia scoşi din cuptor. Mâncarea principală este gulaşul cu carne de purcel fiartă în bere neagră, însoţit de berea artizanală Augustiner.
La Mitte, se află Cecconi. La preţuri destul de avantajoase se poate mânca o pizza excelentă, mai ales cu trufe negre şi brânză de capră. Iubitorii bucătăriei franţuzeşti pot încerca noua Brasserie Colette, unde vor găsi boeuf bourguignon cu ciuperci şi arpagic.
În Charlottenburg merită încercat restaurantul Frühsammers, care poartă numele Chef-ului german Peter Frühsammer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu