134.000 de migranți ilegali au intrat în Uniunea Europeană anul acesta. Raportul statistic nu ia în considerare încă valul de masă proiectat al migranților afgani care urmează să vină.
Agenția Europeană de Pază de Frontieră și Coastă, cunoscută și sub numele de Frontex, a avertizat cu privire la creșterea continuă a imigranților ilegali care intră în Uniunea Europeană, menționând că numărul străinilor care au intrat ilegal în blocul comunitar până acum, în 2021, e în crește cu 61% față de anul trecut .
În timp ce vorbea la o comisie parlamentară Schengen săptămâna trecută, directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a declarat birocraților UE că agenția sa a asistat la o creștere bruscă și neliniștitoare a intrărilor ilegale în Uniunea Europeană în acest an, adăugând că numărul migranților ilegali care au reușit să intre în Italia în 2021 aproape s-a dublat față de anul trecut, relatează ziarul din Milano, Il Giornale.
"În 2021, 134.000 de străini au intrat clandestin în UE, cu 68% mai mult decât în 2020", a spus Leggeri, menționând că cea mai mare creștere a sosirilor ilegale a fost înregistrată de-a lungul coastei mediteraneene.
„În zona centrală a Mediteranei, care afectează în mod special Italia, am văzut o creștere cu 87% a debarcărilor de la începutul anului”, a continuat Leggeri, adăugând: „Sosirile din Libia și Tunisia s-au dublat. Am înregistrat 48.000 de intrări ilegale."
Flancul sudic mediteranean al Uniunii Europene nu este singura regiune care a înregistrat o creștere dramatică a sosirilor de migranți ilegali în acest an. O creștere similară a fost asistată și de-a lungul marginii de est a blocului ciomunitar.
Într-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută, agenția de frontieră a declarat că directorul executiv Leggeri a efectuat o vizită la granița Poloniei cu Belarus pentru a „revizui răspunsul țării la situația actuală la frontiera sa”.
„Directorul executiv Leggeri a inspectat operațiunile efectuate de Garda de Frontieră Poloneză și a fost impresionat de măsurile luate pentru protejarea frontierei”, se arată în comunicat.
Așa cum a raportat anterior Remix News, în ultimele luni mii de migranți ilegali au forțat granița dintre Belarus și Polonia, Lituania și Letonia. Creșterea sosirilor ilegale de migranți - care a dus la declararea de către guvernul polonez a stării de urgență - a început după ce președintele din Belarus, Aleksander Lukașenko, a promis să riposteze împotriva sancțiunilor economice impuse de Uniunea Europeană prin lăsarea migranților să intre în blocul comunitar.
Deși UE rămâne îngrijorată de faptul că un nou val de migrație din Afganistan ar putea avea loc în viitor, este încă prea devreme pentru a spune dacă se va întâmpla, a recunoscut Leggeri, adăugând că itinerariul pentru a ajunge la ruta balcanică ar putea dura aproximativ un an.
"Suntem foarte atenți, deoarece știm că afganii sunt foarte numeroși în Iran, Pakistan și Turcia, iar aceste milioane de oameni ar putea fi tentați să vină în Uniunea Europeană, deoarece nu mai pot fi repatriați în Afganistan", a spus Leggeri, adăugând că pericolul teroriștilor de a utiliza fluxurile de migrație pentru a se infiltra în bloc persistă și nu ar trebui subestimat.
„Numărul potențialilor teroriști care folosesc fluxurile de migrație este limitat din punct de vedere numeric, dar simplul fapt că există este grav”, a spus el, potrivit RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu