Video. Focuri de armă după pescadoare turcești

Un cotidian turcesc a prezentat imagini cu pescari turci care ar fi fost răniți de focurile de armă trase de pe navele Gărzii de Coastă care i-au surprins la pescuit în apele teritoriale ale României. 

Conform informațiilor publicate de cotidianul turc Hurriet și preluate de agenția de presă DHA, trei cetăţeni turci au fost răniţi după ce o navă a Gărzii de Coastă din cadrul Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia, în Marea Neagră.

Incidentul ar fi avut loc pe 20 februarie, dar a fost dezvăluit marţi. Echipajul navei turce de pescuit "Ostik Şenol" susţine că ambarcaţiunea a fost urmărită de o navă a Poliţiei de Frontieră din România în apele internaţionale, la circa 50 de mile marine (90 de kilometri) de coastele României.

Membrii echipajului navei turce acuză că agenţii Poliţiei de Frontieră au deschis focul spre ei cu gloanţe de cauciuc, după somaţii, rănind trei persoane. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Nava turcă a ajuns în siguranţă la Istanbul.

Pe imaginile date publicității se vede cum pescarii turci se poziționează în partea din spate a navei pentru a împiedica autoritățile române să efectueze foc asupra sistemului de propulsie al navei. După somațiile efectuate prin sistemul de sonorizare al navei de patrulare maritimă se aud rafale scurte de mitralieră, posibil efectuate cu cea de calibru 14,5. 

Precedent

Pescadorul turcesc Ostik Şenol a mai fost prins, anul trecut, în apele teritoriale ale României în timp ce pescuia calcan. Iată comunicatul de presă de la acea dată: "În zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie, ambarcațiunea Ostik Șenol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră. Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele poliției de frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor poliției de frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare. Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor. Intervenţia în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţionalităţii intensităţii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată şi cu obligaţia poliţiştilor de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omeneşti, sarcinile lucrătorilor noştri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul salvării acestora - vezi convenţiile internaţionale şi legislaţia naţională în materie."

Youtube video image

Vezi și: Pescador turcesc surprins la braconat în Marea Neagră, urmărit cu focuri de armă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel