Se ştie deja că fructele sunt "aur" pentru sănătate. Însă cum rămâne cu dietele pe bază de fructe crude? Sunt bune sau, de fapt, fac mai mult rău?
Dietele pe bază de plante au devenit foarte populare în ultimii ani, atât pentru sănătate cât și din motive etice. O formă extremă de dietă pe bază de plante este fructarianismul, o dietă bazată în principal pe consumul de fructe crude. La prima vedere, o astfel de dietă ar putea părea sănătoasă, însă ce efecte poate avea acest tip de dietă restrictivă asupra corpului?
Unii fructarieni susțin că „un consum regulat de alimente crude” a avut beneficii importante, precum vindecarea cancerului și eliminarea balonării și a mirosului corporal. Un consum regulat, nu exclusiv! Asta înseamnă că... ce e prea mult strică! Prin urmare, o dietă restrictivă precum fructarianismul poate cauza multe probleme. Deși fructele sunt considerate sănătoase și nutritive, o dietă formată doar din fructe va duce la deficiențe de nutrienți, precum proteine, fier, calciu, vitamina B și D, zinc și acizi grași omega-3. Astfel de deficiențe pot avea implicații semnificative asupra sănătății inclusiv anemie sau probleme musculare, osoase și dermatologice, notează descoperă.ro
Este clar: fructele nu conțin toți nutrienții de care are nevoie corpul nostru, aşa cum scrie şi Science Alert. Mai mult, nivelul ridicat de fructoză trebuie luat, şi el, în considerare. Fructoza este un zahăr simplu, precum glucoza, însă corpul uman îl procesează diferit. Fructoza este metabolizată doar în ficat. Consumul excesiv de fructoză poate cauza acumulări de grăsimi în ficat, astfel ducând la rezistență la insulină și boala ficatului gras non-alcoolic. În afară de posibilele efecte fizice ale fructarianismului, dietele restrictive sunt deseori asociate cu tulburări alimentare sau obsesii nesănătoase cu un consum de „hrană pură”. Asta înseamnă că putem începe cu dorința de a mânca doar fructe și legume, însă pe parcurs putem ajunge la tulburări alimentare, depresie și anxietate.
Nu există o definiție clară a fructarianismului, însă o regulă populară spune că între 55 și 75% din dietă ar trebui să includă fructe crude. În afară de asta, alte reguli variază. Unii fructarieni consumă cereale, în timp ce alții consumă nuci și uleiuri. Steve Jobs, cofondatorul Apple, a încercat dieta extrem de restrictivă, adăugând nuci, semințe și cereale. Alți susținători ai fructarianismului respectă regula de 80-10-10: 80% din calorii provin de la fructe și legume proaspete, 10% din proteine și 10% din grăsime.
Circulă eronat ideea că oamenii nu sunt omnivori, ci frugivori, adică animale care se hrănesc în principal cu fructe crude. Adepții acestei teorii cred că sistemul digestiv uman este conceput din punct de vedere fiziologic să digere fructe și legume. Deși asta era cândva adevărat, corpul uman a evoluat iar teoria nu se mai probează şi în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu