Există fructe campioane la conținutul de vitamina C: agrișele, coacăzele, cătina, măceșele. Acestea conțin mai multă vitamina C decât lămâile sau portocalele.
Puternic antioxidant, vitamina C este esențială pentru menținerea imunității organismului, sinteza colagenului la nivelul pielii, sănătatea oaselor, dinților și vaselor de sânge, încetinirea îmbătrânirii precoce și a bolilor degenerative.
Organismul uman nu este capabil să producă singur aportul necesar de vitamina C pentru a funcţiona optim, aceasta trebuie procurată din alimentație. Fructele și legumele consumate în stare crudă sunt cele mai bune surse naturale de vitamina C.
Deși suntem tentați să credem că lămâile, portocalele, grepfruitul și alte citrice sunt principalele surse vitamina C, campioane la acest capitol sunt niște fructe deloc exotice, autohtone, cum ar fi agrișele, coacăzele, cătina, măceșele.
Agrișele sunt pline de antioxidanți și vitamina C. În 100 de grame de agrișe se găsesc până la 600 mg de vitamina C. Pe lângă aceasta, agrișele mai conțin flavonoide, taninuri, minerale. Agrișele pot fi consumate ca atare, în combinație cu alte fructe, sau adăugate la smoothie, sosuri sau chiar ciorbe.
Cătina, denumită și „ginsengul românesc”, este cunoscută pentru efectul tonic pe care-l are asupra organismului datorită conţinutului ridicat de beta-caroten şi vitaminele A, E, B1, B2. În timp ce o lămâie conţine în jur de 50 mg de vitamina C, 100 de grame de fructe de cătină pot conţine şi de zece ori mai multă vitamina C, potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi.
Coacăzele roșii și negre conţin și ele de la cinci până la de zece ori mai multă vitamina C decât lămâile. Prin urmare, aceste fructe întăresc sistemul imunitar, ţinând gripa, guturaiul şi bronşitele la distanţă. Asemenea afinelor, coacăzele negre conţin foarte multe antocianine, ceea ce explică efectul lor benefic în anumite tulburări circulatorii.
Măceșele oferă de asemenea un aport însemnat de vitamina C care apără organismul de răceli şi întăresc imunitatea. Pe lângă vitamina C, măceșele conţin și licopen, pigmentul roșu, o substanţă care previne oxidarea celulelor.
Aceste fructe pot fi culese în sezonul lor și conservate la congelator. Conținutul de vitamina C se păstrează și după decongelare. Ceea ce reduce mult cantitatea de vitamina C din fructe și legume este fierberea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu