Este bine să consumi fructe pentru fiere leneșă? Ei bine, da! Este chiar recomandat să mănânci cât mai multe fructe proaspete, bine coapte, fără sâmburi și coji. Ele te pot ajuta să ții această afecțiune sub control.
Fierea leneșă sau, în termeni medicali, dischinezia biliară, este o tulburare funcțională simptomatică a vezicii biliare. Cauza acesteia poate fi tulburarea metabolică, ce afectează motilitatea tractului gastrointestinal, inclusiv vezica biliară. Simptomele dischineziei biliare sunt aproape identice cu cele ale calculilor biliari. Cel mai evident simptom este o durere bruscă și ascuțită, în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, însă mai pot apărea și greața, vărsăturile sau balonarea.
Pentru a ține sub control această tulburare, poți consuma orice fel de fructe. Acestea conțin vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Iată care sunt.
Fructe bogate în vitamina C
Potrivit unor studii, persoanele care consumă fructe bogate în vitamina C, au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme cu fierea, inclusiv calculi biliari. Din această categorie fac parte următoarele fructe: fructe de pădure (afine, mure, zmeură), struguri, citrice (portocale și lămâi), avocado, căpșuni, ananas, papaya, kiwi, guava și cătina.
Fructe cu multe fibre
Fibrele sunt alcătuite din celuloză și hemiceluloză, substanțe benefice pentru tranzitul intestinal. Pentru că specialiștii recomandă un aport zilnic de 30 de grame de fibre în dietă, puteți consuma: mere, pere, banane, mango, curmale, piersici și gutui.
Pectina reprezintă o fibră solubilă, care se găsește în mai multe fructe și legume. Ea ajută la menținerea unui colon sănătos, la ameliorarea simptomelor colonului iritabil și a altor probleme intestinale. Fructe bogate în pectină sunt: gutuile, piersicile, caisele, prunele, citricele, merele, coacăzele, căpșunilie și cireșele
Toate aceste fructe pot fi consumate atât proaspete, în salate, cât și în compoturi neândulcite.
Simptomele fierei leneșe pot fi ameliorate prin consumul făinoaselor (pâine, chifle, lipie, biscuiţi şi cereale integrale), cu un conținut redus de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate. De asemenea, sunt recomandate și lactatele, cu un conținut scăzute de grăsimi: lapte cu fulgi de ovăz, cu gris, fidea sau orez, brânzeturi degresate – urda, caş, brânză de vaci proaspătă, brânza tofu.
Excelente sunt și carnea slabă de pasăre (pui sau curcan), fără piele, vita slabă, mușchiulețul de porc, peștele proaspăt sau congelat, conservele în apă, carnea slab condimentată.
Totodată, nu ar trebuie evitate ouăle fierte moi și ouăle poșate. Legumele proaspete, nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturile și legumele tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, ştevie, loboda, etc), cartofii copţi, fierţi sau piure, ar trebui consumate fără probleme.
Nici grăsimile nu ar trebui uitate. Bune sunt untul proaspăt, în cantitate mică, maximum 10 grame pe zi, uleiurile vegetale, consumate cu moderație, sosurile cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate.
Zahărul ar trebui consumat în cantități reduse. Puteți prepara prăjituri de casă, cu aluat uscat sau fiert (cu gem, cu brânză de vaci, cu fructe, albua de ou, miere), budinci de griș sau orez slab indulcitre, miere, jeleuri, gem fără seminţe, gelatina de fructe, bezele, şerbet.
Ca băuturi, sunt recomandate apa mirală plată, ceaiul de mușețel, mentă, sunătoare, tei, supele de zarzavat și compoturile slab îndulcite.
Nu în ultimul rând, evitați condimentele foarte picante. Dacă totuși nu puteți renunța la ele, optați pentru condimente mai puțin picante și în cantități mai reduse. Puteți folosi, cu încredere, pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, dafin și cimbru, scrize BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News