Fructe și legume: este mai bine să le curățați de coajă sau nu?

Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels

Experții sunt împărțiți pe subiect. Sunt cei care cred că este mai bine să îndepărteze coaja pentru că poate conține reziduuri de pesticide și cei care, pe de altă parte, consideră că este mai sănătos să o consumi, deoarece aceasta este cea mai bogată parte de nutrienți importanți pentru organism.

Știm cu toții că fructele și legumele sunt una dintre pietrele de temelie ale unei diete sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că sunt alimente bogate în proprietăți benefice pentru organismul nostru. 

Investigațiile științifice au relevat prezența unui număr mare de substanțe fitochimice biologic active, precum flavonoidele și polifenolii (care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene), în toate părțile plantelor precum tulpini, scoarță, tulpini, flori, fructe, frunze, rădăcini, latex, coji, semințe, coji și păstăi de fructe. 

Potrivit Today, unele studii efectuate special pe cojile de fructe și semințele au arătat că acestea posedă importante proprietăți antimicrobiene, antitumorale, antioxidante și hepatoprotectoare.

Să ne gândim la coaja de măr, bogată în antioxidanți, inclusiv quercetina care ajută la contracararea multor probleme, precum bolile degenerative sau respiratorii. În acest sens, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite a arătat că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C.

Și, din nou, să ne gândim la coaja de mandarină care este un adevărat antiinflamator natural fiind bogată în vitamine (în special C și P), fibre, uleiuri esențiale și aminoacizi. Dar coaja sa se laudă și cu proprietăți antibacteriene, dezinfectante și antiglicemice și, conținând o cantitate mare de D-limonen (o moleculă chirală prezentă și în învelișul exterior al altor citrice), este considerată un puternic antioxidant, anti-anxietate și previne debutul unor tipuri de cancer.

Ce fructe și legume trebuie curățate de coajă

Nu toate fructele pot fi consumate cu coaja. Unele fructe trebuie neapărat curățate de coajă pentru că unele dintre părțile lor exterioare sunt necomestibile, nu au gust bun, sunt greu de curățat sau provoacă daune, ca în cazul bananei, portocalei, pepenilor galbeni, ananasului, mango, avocado, cepei și usturoiului. Cu toate acestea, majoritatea fructelor și legumelor au coji comestibile, deși oricum oamenii le elimină, gândiți-vă la cea de la cartofi, sfeclă, morcovi, kiwi și castraveți.

Problema reziduurilor de pesticide

Unii oameni decojesc fructele și legumele pentru că sunt îngrijorați de reziduurile de pesticide care se țin de suprafață. Pericolul există, dar cu o spălare atentă este posibilă îndepărtarea majorității acestor reziduuri. 

În acest sens, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA recomandă oamenilor să spele bine produsele sub apă rece și să le frece cu o perie rigidă pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și substanțele chimice.

Pentru a elimina reziduurile de pesticide, alte metode, cum ar fi:

  • Spălați fructele cu un amestec de 1% bicarbonat de sodiu și apă. Un studiu a constatat că spălarea merelor cu acest amestec este mai eficientă la îndepărtarea reziduurilor de pesticide decât doar apa de la robinet;

  • Încălzește fructele pentru scurt timp și apoi răciți-le în apă. Un studiu a constatat o scădere de peste 50% a nivelurilor de contaminanți;

  • Clătiți produsele cu apă ozonată (apă amestecată cu un tip de oxigen numit ozon).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel