Decorarea ouălor de Paște este o activitate distractivă de împărtășit cu familia și prietenii. Există multe ingrediente naturale care pot fi folosite pentru a face diferite culori, precum varza, ceapa sau turmericul.
Înainte de a fi preluată de către creștini această tradiție, vopsitul ouălor era o practică întâlnită la chinezi, cu mii de ani în urmă. Ouăle sunt văzute ca un simbol al vieții, creației și fertilității, fiind oferite în China persoanelor apropiate. În ceea ce privește folclorul românesc, există mai multe semnificații ale faptului că vopsim ouăle de Paște.
Una dintre legende spune că Maica Domnului, care venise la fiul său răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos, scrie Afisha.
În momentul în care Iisus a văzut acest lucru, se crede că a spus ”De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
Toate tipurile de ouă sunt în regulă. Cu toate acestea, rezultatele vor fi, fără îndoială, mai bune dacă le folosim pe cele cu o coajă albă.
Există multe plante și condimente pe care le poți folosi pentru a colora în mod natural ouăle de Paște.
- varză și ceapă roșie pentru ouă roșii;
- șofran dizolvat în apă sau morcovi pentru ouă roșii/portocalii;
- sfecla roșie pentru culoarea albastru;
- spanac pentru verde;
- boabe de cafea sau chimen măcinat pentru ouă brune;
- turmeric diluat în apă pentru ouă galbene;
- suc de struguri sau vin roșu pentru ouă mov.
După ce v-ați ales culorile, va trebui să folosiți ingredientele pentru a crea vopseaua. Pentru fiecare culoare, veți avea nevoie de aproximativ 300 g de legume la fiert timp de aproximativ 30 de minute în 1,5 litri de apă: nu uitați să scurgeți legumele și să păstrați lichidul, potrivit Agrodolce.
Dacă este un condiment de diluat, amestecați-l cu apă, aduceți la fierbere, opriți focul și filtrați. Dacă în schimb folosești sucul de la legume, nu vei avea nevoie de apă ci de 1-2 linguri de oțet. Vei fierbe oțetul cu sucul de legume.
Pentru a obține culori intense și strălucitoare, scufundați ouăle fierte tari (de preferință cu coji albe) în lichidul fierbinte cu două linguri de oțet timp de 10-12 minute; cu cât le vei lăsa mai mult în această vopsea naturală cu atât culorile vor fi mai intense. Le poți lăsa și peste noapte dacă îți dorești o culoare bine definită.
La final, pentru a le conferi mai multă strălucire, turnați în palmă 2-3 picături de ulei și printr-o mișcare circulară, acoperiți suprafața colorată a oului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu