Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre fructele ideale ale verii.
Potrivit Mihaelei Bilic, caisele și piersicile sunt considerate fructele ideale ale verii. Ele sunt prietenoase cu digestia și silueta, având un conținut mare de pectine și sorbitol. Medicul a explicat faptul că pectinele sunt fibre solubile care cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr, iar sorbitolul satisface pofta de dulce cu 30% mai puține calorii.
„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august.
De ce putem considera caisele desertul ideal al verii? Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol. Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sînge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial.", a scris Mihaela Bilic.
Medicul a explicat că aceste fructe oferă protecție solară datorită pigmenților lor portocalii, cum ar fi betacarotenul, care ajută la un bronz frumos, și licopenul, care protejează pielea de îmbătrânire și de razele UV. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în potasiu, care ajută la menținerea hidratării organismului, făcându-le ideale pentru a fi incluse în geanta de plajă.
„Avem și beneficii la capitolul protecție solară: culoarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă. Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acționa nocivă a razelor ultraviolete.
Și dacă vă spun că au un conținut mare de potasiu, care echilibrează gradul de hidratare al organismului, nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Captură Facebook Mihaela Bilic
Susțin digestia: Ambele fructe sunt bogate în fibre, în special pectine, care ajută la reglarea digestiei, prevenind constipația și menținând sănătatea tractului intestinal.
Hidratează organismul: Cu un conținut ridicat de apă și potasiu, piersicile și caisele ajută la menținerea echilibrului hidric în organism, esențial pentru funcționarea corectă a celulelor și pentru evitarea deshidratării.
Susțin sistemul imunitar: Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care stimulează sistemul imunitar, protejând organismul de infecții și boli.
Îmbunătățesc sănătatea oculară: Betacarotenul din caise, care se transformă în vitamina A în organism, contribuie la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea afecțiunilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.
Oferă protecție cardiovasculară: Antioxidanții și potasiul din aceste fructe contribuie la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu