Fructele de mare japoneze din preajma apei radioactive, cumpărate de armata americană (Reuters)

Foto: Angie Johnston/ Pixabay
Foto: Angie Johnston/ Pixabay

Statele Unite au început pentru prima dată să cumpere produse alimentare de origine japoneză pentru aprovizionarea armatei, ca răspuns la interdicția impusă de China asupra acestor produse, în urma eliberării apei tratate din centrala nucleară de la Fukushima, transmite Reuters.

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a dezvăluit această inițiativă într-un interviu pentru Reuters luni și a declarat că Washington ar trebui să examineze în mod mai amplu modul în care poate ajuta să compenseze interdicția Chinei, pe care a caracterizat-o ca fiind parte a "războaielor economice".

China, care a fost cel mai mare cumpărător de produse alimentare japoneze, susține că interdicția se datorează temerilor legate de siguranța alimentară.

Agenția internațională pentru energie atomică a ONU a garantat siguranța eliberării apei care a început să fie deversată, în august, din centrala nucleară devastată de un tsunami în 2011. Miniștrii comerțului din G7 au cerut duminică revocarea imediată a interdicțiilor privind alimentele japoneze.

"E vorba de un contract pe termen lung între forțele armate americane și cooperativele de pescari din Japonia", a spus Emanuel.

"Am demonstrat cel mai bine în toate cazurile că putem să slăbim constrângerile economice ale Chinei intervenind în ajutorul țării sau a industriei vizate", a adăugat el.

Prima achiziție implică puțin sub o tonă metrică de scoici, o fracțiune mică din cele peste 100.000 de tone de scoici exportate de Japonia pe continentul chinez anul trecut.

Emanuel a declarat că achizițiile - care vor alimenta militarii în cantine și pe nave, și vor fi vândute în magazine și restaurante din bazele militare - vor crește în timp pentru toate tipurile de produse alimentare din pește și fructe de mare. El a spus că armata SUA nu a cumpărat anterior produse alimentare locale din pește în Japonia.

Emanuel a sugerat că SUA ar putea să se uite și la importurile lor generale de pește din Japonia și China.

Emanuel, care a fost șeful de cabinet al președintelui american Barack Obama, a făcut în ultimele luni o serie de declarații directe despre China, criticând diverse aspecte, inclusiv politicile economice, procesul opac de luare a deciziilor și tratamentul oferit firmelor străine.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce oficialii de rang înalt din SUA, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au vizitat Beijing într-un efort de a îmbunătăți relațiile tensionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel