E suficient să mănânci zilnic un pumn - două de fructe de pădure ca să îți scazi riscul de face boli de inimă cu 40%, arată studii recente. Au efect benefic și asupra creierului.
Asta pentru că fructele de pădure conțin antociani, un soi de antioxidanți care le dau și culorile vii, și care în organism îmbunătățesc elasticitatea arterelor, scad presiunea sângelui și reduc inflamațiile, arată nu mai puțin de 25 de studii, incluse într-o analiză citată de DailyMail Online.
Conțin antioxidanți puternici
Rezultatul e că o porție mică de fructe de pădure consumată zilnic scade cu 40% riscul de a face boli de inimă.
Practic, spun cercetătorii, cam 16% dintre decesele date de boli de inimă au survenit la persoane care nu mâncau deloc astfel de fructe. Iar în SUA și Marea Britanie, unul din patru decese este datorat afecțiunilor cardiace.
Analiza, realizată de cercetătorii britanici pe baza celor 25 de studii legate de fructele de pădure și care a arătat că acestea au un efect mai puternic la tineri, decât la cei în vârstă, a fost publicată în Jurnalul „Molecular Aspects og Medicine".
Cercetătorii spun că antocianii din fructele de pădure au efectele menționate anterior pentru că modifică anumite bacterii de la nivelul gâtului.
Dar acesta nu este singurul efect benefic al fructelor de pădure.
Îmbunătățesc activitatea și regenerarea creierului
La copii, efectul benefic dat de consumul lor este și mai mare - de 90% - și asta datorită unui alt grup de antioxidanți - numiți flavonoide, care dau un impus comunicării între celulele nervoase și favorizează regenerarea creierului.
Autorul principal al studiului analitic, profesorul Claire Williams, de la Universitatea Reading, a arătat că: „Fructele de pădure sunt asociate cu o plajă largă de efecte benefice, incluzând efectele antioxidante și anti-inflamatoare, dar și cognitive".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu