Nu este un secret că fructele sunt o parte esențială a unei diete echilibrate. Sunt pline de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și, în unele cazuri, grăsimi sănătoase. Dar care este problema? Fructele proaspete sunt foarte perisabile, așa că poate fi dificil să le ai mereu la îndemână. Din fericire, multe fructe se găsesc în raionul de congelate, și unele ar putea fi chiar mai sănătoase congelate.
Contrar credinței populare, fructele congelate nu sunt inferioare din punct de vedere nutritiv celor proaspete. De fapt, pot fi la fel de bogate în nutrienți, dacă nu chiar mai bogate. „Fructele congelate sunt culese la maturitate deplină, când nivelul de nutrienți este maxim, apoi sunt congelate rapid pentru a reține acei nutrienți”, explică nutriționista Kristen Lorenz, RD. Deși în timpul procesului de congelare se poate pierde o mică parte din vitaminele solubile în apă (cum ar fi vitamina C), valoarea nutrițională generală a fructului rămâne intactă, adaugă Lorenz.
În contrast, „fructele proaspete sunt culese înainte de a se coace complet”, spune Marissa (Meshulam) Karp, nutriționist. Fructele proaspete își pierd nutrienții pe măsură ce sunt păstrate mai mult timp, astfel că, în realitate, pot conține mai puțini nutrienți decât cele congelate, explică Karp.
Pe lângă avantajele nutriționale, fructele congelate sunt foarte convenabile, deoarece sunt deja decojite, feliate sau fără sâmburi. „Durata mai lungă de conservare înseamnă mai puține deșeuri alimentare, iar fructele congelate elimină nevoia de a merge frecvent la cumpărături”, subliniază Lorenz. Sunt, de asemenea, excelente pentru pregătirea rapidă a meselor, fie că faci smoothie-uri, coci prăjituri sau pur și simplu iei o gustare, adaugă Lorenz.
Deși fructele de mai jos sunt la fel de delicioase și proaspete, multe dintre ele sunt de sezon, scumpe, se coc rapid și sunt mai puțin nutritive atunci când sunt cumpărate proaspete din magazin. În schimb, ia în considerare varianta mai convenabilă, nutritivă și mereu disponibilă: varianta congelată.
Mango
„Curățarea și tăierea unui mango proaspăt poate fi complicată, dar la cel congelat, munca grea este deja făcută pentru tine”, spune Lorenz. De asemenea, este „perfect copt înainte de congelare, putând să te bucuri de acea aromă dulce tropicală de fiecare dată.” În plus, acest fruct oferă o mulțime de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C pentru funcția imunitară, vitamina A pentru sănătatea ochilor și fibre pentru digestie.
Ananas
Ananasul este plin de vitamina C și mangan, care susțin imunitatea și sănătatea oaselor, explică Lorenz. „De asemenea, conține bromelaină, o enzimă care poate ajuta digestia și reduce inflamația”, adaugă ea. Cu ajutorul ananasului congelat, te poți bucura de aceste beneficii – alături de aroma sa dulce-acrișoară – fără a fi nevoie să-l decojești sau să-l cureți de miez.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Madriz
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt poroase, așa că tind să absoarbă umiditate și să mucegăiască mai repede decât alte fructe, explică Karp. „Din acest motiv, poate fi dificil să ai mereu fructe de pădure proaspete la îndemână, dar aici intervin fructele de pădure congelate”, adaugă Karp. Fructele de pădure congelate pot rezista luni de zile, făcându-le o alegere ușor de savurat pentru profilul lor nutritiv bogat, cu antioxidanți ce combat bolile, vitamina C care stimulează imunitatea și fibre prietenoase cu sănătatea digestivă.
Cireșe
Cireșele sunt bogate în antioxidanți numiți polifenoli, care protejează celulele și combat inflamația în organism, explică Karp. Totuși, îndepărtarea sâmburilor poate fi o bătaie de cap, mai ales dacă ai nevoie de o cantitate mare. „Cireșele congelate sunt grozave, deoarece sunt deja fără sâmburi, ceea ce înseamnă că le poți adăuga direct într-un smoothie sau într-un bol cu iaurt și le poți consuma ca atare.”, spune Karp.
Acai
Fructele de acai sunt extrem de delicate, așa că nu se vând niciodată proaspete în magazine. În schimb, sunt disponibile sub formă de pudră și piure congelat, acesta din urmă fiind ideal pentru a îngroșa smoothie-urile. În plus, acai-ul este bogat în acizi grași omega-3 și antioxidanți precum antocianinele, așa că piureul congelat merită păstrat în congelator.
Fructul Dragonului
Fructul Dragonului congelat este deja decojit și tăiat cuburi, ceea ce îl face ușor de savurat. De asemenea, este de obicei mai ieftin decât varianta proaspătă, care poate fi dificil de găsit în magazine. „Fructul Dragonului este deosebit de bogat în fibre, care acționează ca prebiotice și susțin bacteriile intestinale.”, spune Karp. „Este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți.”, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu