Environmental Working Group (EWG), o organizaţie non-profit pentru protecţia mediului din Statele Unite, şi-a publicat raportul anual privind fructele şi legumele cu cele mai scăzute cantităţi de pesticide.
Consumatorii pot alege legume şi fructe cultivate în mod convenţional din "Clean 15" al EWG, o listă de culturi cu cele mai scăzute niveluri de pesticide, se arată în raport. Nu au fost detectate niveluri de pesticide în aproape 65% dintre alimentele de pe listă.
Şi în acest an, avocado a ocupat primul loc pe lista din 2023 a produselor curate, urmat de porumbul dulce pe locul doi. Ananasul, ceapa, papaya, mazărea dulce congelată, sparanghelul, pepenele galben, kiwi, varza, ciupercile, mango, cartofii dulci, pepenele verde şi morcovii alcătuiesc restul listei.
Experţii susuţin că este deosebit de important în timpul sarcinii şi pe parcursul copilăriei, micuţii să beneficieze de alimente fără pesticide. Adolescenţii au nevoie de nutrienţi combinaţi, dar sunt mai afectaţi de poluanţi precum pesticidele.
"Expunerea la pesticide în timpul sarcinii poate duce la un risc crescut de malformaţii congenitale, greutate mică la naştere şi moarte fetală. Expunerea în copilărie la pesticide este corelată cu probleme de atenţie şi de învăţare, precum şi de cancere ulterioare", notează Academia Americană de Pediatrie, scrie Rador, citând dariknews.bg.
În vara lui 2022, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă care, printre altele, prevede o reducere a utilizării şi riscurilor pesticidelor chimice cu 50% până în 2030. Propunerea s-a lovit de rezistenţa mai multor state-membre. În timp ce unele au recunoscut importanţa măsurilor pentru protejarea mediului, altele au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra agriculturii lor şi asupra securităţii alimentare europene pe ansamblu.
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) susţine că metodologia pentru ţintele de reducere a pesticidelor ar trebui să se bazeze în continuare pe gradul de utilizare şi pe risc şi să ţină seama de mediile agricole specifice fiecărei ţări, de realizările istorice şi de diferitele puncte de plecare pentru fiecare stat membru.
"România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, consideră că propunerea de regulament cu privire la utilizarea sustenabilă a produselor de protecţie a plantelor, concepută de Comisia Europeană, trebuie să dea prioritate securităţii alimentare şi siguranţei cetăţenilor europeni în raport cu ambiţiile protejării mediului", declara, în luna aprilie, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de atunci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci