Comisia Europeană propune să nu mai existe standarde de comercializare pentru fructele și legumele care ajung pe rafturile supermarketurilor. Asta ne-ar permite să cumpărăm fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile, iar măsura ar contribui şi la reducerea risipei alimentare.
Supermarketurile sunt pline de legume şi fructe fără "defect", care-ţi iau ochii. Cele deformate, cu pete sau cu dimensiuni "greşite" nu ajung pe rafturi. Din acest motiv, comisarii europeni vor să facă loc şi legumelor sau fructelor din categoria a doua în magazine pentru a evita risipa. În Marea Britanie, de exemplu, acestea sunt la mare căutare acum din cauza inflației și a scumpirilor. Pentru că preţurile sunt mult mai mici.
Reprezentanţii unui hypermarket spun că aproximativ 83 de tone de legume şi fructe au fost salvate în ultimele 6 luni prin vânzare imediată. O cutie de legume este 4,5 lei, iar una de fructe, 6 lei şi pot cântări până la 2 kilograme. Specialiştii au, însă, reţineri.
Pentru a intra la raft, fructele şi legumele trebuie să îndeplinească o serie de standarde, cum ar fi dimensiunea, forma şi gramajul. În Europa, o treime dintre legume și fructe sunt aruncate. Acestea ajung la gunoi, de multe ori nu pentru ca s-au stricat, ci pentru ca nu arată bine, scrie Observator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News