Comisia Europeană propune să nu mai existe standarde de comercializare pentru fructele și legumele care ajung pe rafturile supermarketurilor. Asta ne-ar permite să cumpărăm fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile, iar măsura ar contribui şi la reducerea risipei alimentare.
Publicitate
Supermarketurile sunt pline de legume şi fructe fără "defect", care-ţi iau ochii. Cele deformate, cu pete sau cu dimensiuni "greşite" nu ajung pe rafturi. Din acest motiv, comisarii europeni vor să facă loc şi legumelor sau fructelor din categoria a doua în magazine pentru a evita risipa. În Marea Britanie, de exemplu, acestea sunt la mare căutare acum din cauza inflației și a scumpirilor. Pentru că preţurile sunt mult mai mici.
Reprezentanţii unui hypermarket spun că aproximativ 83 de tone de legume şi fructe au fost salvate în ultimele 6 luni prin vânzare imediată. O cutie de legume este 4,5 lei, iar una de fructe, 6 lei şi pot cântări până la 2 kilograme. Specialiştii au, însă, reţineri.
Pentru a intra la raft, fructele şi legumele trebuie să îndeplinească o serie de standarde, cum ar fi dimensiunea, forma şi gramajul. În Europa, o treime dintre legume și fructe sunt aruncate. Acestea ajung la gunoi, de multe ori nu pentru ca s-au stricat, ci pentru ca nu arată bine, scrie Observator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu