Fructul care ar putea crește durata somnului. E bogat în melatonină

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Nu foarte mulţi cunosc faptul că unele fructe declanșează eliberarea hormonilor serotoină și melatonină, care reglează somnul odihnitor. Acest fruct chiar ar putea preungi durata somnului.

Se ştie că lipsa somnului afectează, în primul rând, memoria, dar în timp, aceasta crește riscul de boli cardiovasculare, iar sustemul imunitar are de suferit. De asemenea, insomniile a fost asociate cu un risc mai mare de boala Alzheimer. Un factor de risc major pentru problemele de somn este dereglarea melatoninei, o substanță eliberată de organism care reglează temperatura nocturnă a corpului pentru a induce somnul. Nivelurile de melatonină ating cel mai înalt punct în timpul nopții, dar, odată cu vârsta, nivelurile se pot epuiza în mod natural.

Lipsa somnului afectează calitatea vieții

Alți factori precum stresul și dieta pot, de asemenea, să interfereze cu producția hormonului și să compromită semnificativ calitatea vieții. Mai multe studii arată că unele fructe pot îmbunătăți atât calitatea, cât și durata somnului, datorită concentrațiilor lor inegalabile de melatonină. Interesant este faptul că unul dintre fructele care conțin cele mai mari concentrații de melatonină sunt cireșele amare.

European Journal of Nutrition a declarat în 2012 că „s-a raportat că cireșele amare de Montmorency conțin niveluri ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, o moleculă esențială în reglarea ciclului somn-veghe la om”. Această observație a apărut după ce un studiu de control randomizat a arătat că nivelurile totale de melatonină au fost semnificativ crescute la participanții care au luat suc de cireșe amare. „Au existat creșteri semnificative ale timpului petrecut în pat, ale timpului total de somn și ale eficienței somnului cu suplimentarea cu suc de cireșe”, au scris autorii cercetării.

„Aceste date sugerează că consumul unui concentrat de suc de cireșe amare dovedește o creștere a […] melatoninei care este benefică pentru îmbunătățirea duratei și calității somnului la bărbați și femei sănătoși și ar putea fi benefică în gestionarea somnului perturbat”, mai arată autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel