Fructul care poate feri de Alzheimer. Cine trebuie să fie atent înainte de a-l consuma

FOTO: Freepik @mockupdaddy-com
FOTO: Freepik @mockupdaddy-com

Fructul care vă poate feri de Alzheimer, una dintre cele mai răspândite forme de demență.

O substanță care se găsește în alimente precum rodii, căpșuni și nucile clasice a restabilit capacitatea de a detecta celulele deteriorate lașoarecii care au modelat boala Alzheimer, una dintre cele mai frecvente forme de demență, potrivit unei lucrări de știință.

Aceeași echipă de cercetare descoperise anterior că o formă de vitamina B3, nicotinamida ribozidă (NR), ajută la eliminarea mitocondriilor deteriorate din creier.

Astfel, atunci când aceste sisteme de ”curățare” neurologice sunt întrerupte, ”gunoiul” începe să se adune, punând bazele unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

”Mulți pacienți cu boli neurodegenerative se confruntă cu disfuncții mitocondriale, cunoscute și sub numele de mitofagie.

Aceasta înseamnă că creierul are dificultăți în eliminarea mitocondriilor slabe, care astfel se acumulează și afectează funcția cerebrală.

Dacă reușiți să stimulați procesul de mitofagie, eliminând mitocondriile slabe, veți vedea rezultate foarte pozitive”, a declarat Vilhelm Bohr de la Universitatea din Copenhaga, citat de Science Alert.

În studiul lor anterior, șoarecii cu un model de boală Alzheimer au primit compusul NR ca supliment, reducând proteinele încâlcite și deteriorarea ADN-ului în creierul lor prin creșterea producției unei coenzime metabolice esențiale numită nicotinamidă adenină dinucleotidă (NAD).

FOTO: Freepik @pvproductions

Substanța din rodii, impuls pentru creier

Acum, Bohr și colegii săi au descoperit că urolitina A, substanța care se găsește în rodii, oferă creierului aflat în dificultate un impuls similar.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii model AD cărora li s-a administrat un tratament pe termen lung cu urolitină A au avut abilități îmbunătățite în ceea ce privește învățarea, memoria și simțul mirosului.

Aceasta a afectat o proteină numită catepsină Z, care pare să fie hiperactivă în creierul pacienților cu boala Alzheimer și să joace un rol în inflamație.

Tratamentul cu urolitină A a limitat producția de proteină, la un nivel egal cu cel al creierelor care nu suferă de Alzheimer.

În absența acesteia, anumite procese celulare care ajută la descompunerea deșeurilor biologice au fost restabilite.

S-a constatat, de asemenea, că tratamentul cu urolitină A modulează răspunsurile imune și alte căi fiziologice specifice bolii Alzheimer.

Suplimentele de acest tip nu vor preveni sau vindeca neapărat boli precum Alzheimer, dar cercetările de acest gen sugerează că ar putea ajuta organismul să facă ordine în grămezile tot mai mari de resturi moleculare, încetinind potențial progresia bolii.

”Avantajul de a lucra cu o substanță naturală este riscul redus de efecte secundare”, mai spune Bohr.

De asemenea, cercetătorul a subliniat că ”deși studiul a fost realizat pe modele de șoareci, perspectivele sunt pozitive”, dar că nu poate să spună, pentru moment, ce dozaj s-a luat în calcul, dar că se gândește la un fruct de rodie pe zi. ”Cu toate acestea, substanța este deja disponibilă sub formă de pilule, iar noi încercăm în prezent să găsim dozajul potrivit”, a mai spus Bohr.

Rodia, precauții

Pentru cei care vor să consume rodie, trebuie știut că aceasta poate interacționa cu o serie de medicamente, inclusiv cu cele utilizate în tratarea hipertensiunii arteriale, motiv pentru care trebuie să fiți atenți în acest sens.

De asemenea, fructul de rodie este bogat în zahăr și potasiu, astfel, luați în considerare posibilitatea de a întreba medicul de familie dacă suferii de diabet zaharat sau aveți vreo afecțiune renală, ori dacă luați orice tip de medicamente, notează Healthline.

Citește și: "Dacă analizele ies bine, pot să am totuși probleme cu tiroida?". Dr. Ruxandra Dobrescu: Un cancer tiroidian care nu modifică analizele...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel