A nu dormi suficient poate deveni mai mult decât o neplăcere dacă devine o obișnuință. Există câteva trucuri pe care le putem pune în practică pentru a ne ajuta să dormim, iar unul dintre acestea este atât de natural și simplu, încât alungă și țânțarii.
Sunt bine-cunoscute beneficiile pe care le are pentru sănătatea noastră includerea unei bune varietăți de fructe în alimentație. În țara noastră, printre cele mai consumate fructe se numără portocala, banana, mărul, pepenele verde și pepenele galben, specifice perioadei estivale datorită faptului că sunt foarte răcoritoare și hidratante.
Totuși, dincolo de tot ce ne pot oferi în protejarea împotriva unor boli, prin întărirea sistemului imunitar, îngrijindu-ne datorită antioxidanților și facilitând digestia datorită cantității de fibre pe care o conțin, unele fructe pot, de asemenea, să favorizeze un somn odihnitor. În cazul lămâii, nici măcar nu este necesar să o consumăm pentru a beneficia de acest efect, trebuie doar să cunoaștem un mic truc pentru ca efectul să fie cel dorit.
Unele persoane au probleme în a adormi, iar în timpul săptămânilor de vară acest lucru poate deveni și mai complicat din cauza căldurii specifice acestei perioade, dar și din alte motive, cum ar fi țânțarii, care, atrași de lumină, se apropie de paturile noastre pentru a profita de un moment de neatenție și a ne înțepa în timp ce ne bâzâie pe la ureche. Unul dintre avantajele acestui truc, în care lămâia joacă un rol principal, este că alungă țânțarii, deși, din păcate, nu poate combate și temperaturile ridicate.
Secretul acestui truc constă în aroma pe care o emană acest fruct și în proprietățile sale calmante și relaxante asupra noastră, o aromă pe care o asociem cu prospețime și curățenie și care ajută la reducerea nivelului de stres. Pentru ca trucul să funcționeze, trebuie doar să tăiem o lămâie în trei sau patru părți și să o așezăm lângă pat, lăsându-i parfumul să ajungă la noi, invitându-ne să ne relaxăm și să ne odihnim. Efectul său poate dura aproximativ trei sau patru zile, după care lămâia trebuie înlocuită.
În acest caz, nu este necesar să includem lămâia în dieta noastră pentru a beneficia de proprietățile sale, dar dacă o facem, vom profita de o cantitate mare de vitamina C, care transformă acest fruct într-un excelent antioxidant. De asemenea, lămâia este o soluție pentru a ne hidrata. Uneori, a bea doar apă poate părea plictisitor, iar adăugarea unui strop de lămâie poate face mai ușor să consumăm cantitatea zilnică recomandată.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user6170755
Chiar dacă nu suntem conștienți de acest lucru pentru că dormim, corpul are nevoie de acel timp pentru a se menține sănătos, a se odihni și a procesa informații noi. De aceea este atât de important ca timpul pe care îl petrecem dormind să fie de cea mai bună calitate posibilă.
Somnul ne ajută să ne reîncărcăm cu energie pentru ziua următoare, să odihnim inima și sistemul vascular și să procesăm informațiile, formând amintiri și reflecții. Previne îmbolnăvirea și ne ajută să ne recuperăm atunci când suntem deja bolnavi. În plus, în timpul somnului se eliberează hormoni esențiali, cum ar fi hormonul de creștere la copii sau hormonii sexuali, care contribuie la pubertate și fertilitate.
Lipsa unui somn suficient nu doar că ne va face să ne simțim obosiți, dar ne poate determina să luăm decizii greșite și chiar să ne punem în situații de risc. Afectează starea noastră de spirit, provocând iritabilitate, probleme în relații, depresie și anxietate. De asemenea, poate avea efecte negative asupra sănătății fizice, crescând riscul de hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, precum și alte boli legate de inimă, boli renale, obezitate sau diabet de tip 2.
În unele cazuri, este necesar să apelăm la specialiști pentru a ne ajuta să facem față problemelor cauzate de insomnie, deoarece nu este același lucru să ai o noapte proastă de somn ocazional, comparativ cu o situație care se repetă zilnic și ajunge să ne afecteze viața de zi cu zi, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu