Este probabil unul dintre cele mai exotice fructe de pe piaţă. În România este greu de găsit chiar şi în supermarketuri sau în magazinele specializate, fiind comercializat cu preponderenţă în preajma sărbătorilor. Preţul este şi el destul de piperat.
Foarte popular în centrul și sudul Americii și în Asia (îndeosebi în Taiwan, Vietnam, Thailanda și Filipine), pitaya sau fructul dragonului crește în mai multe tipuri de cactus care înfloresc doar noaptea, scoțând la iveală flori mari și parfumate. Există trei tipuri de fructul dragonului: cu coajă și pulpă roșie, cu coajă roșie și pulpă albă, cu coajă galbenă și pulpa albă, primul fiind considerat cel mai delicios.
Un fruct poate cântări între 150 și 600 g, însă doar 60% din conținut este comestibil. Pentru a te bucura de acesta, cel mai bine este să consumi pulpa cremoasă când este rece. Considerat un superaliment, fructul dragonului are o serie de calități pentru care merită căutat în supermarket.
Sărac în calorii
100 de grame de pitaya conțin 60 de calorii: 18 calorii din grăsimile nesaturate, 8 de proteină și 34 de grame de carbohidrați. Fructul dragonului nu conține carbohidrați complecsi, astfel încât este foarte ușor de decompus de către organism.
Reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
Pitaya nu are colesterol și grăsimi saturate, fapt ce ajută la gestionarea tensiunii arteriale. Semințele acesui fruct sunt bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3 si Omega-6), care reduc nivelul trigliceridelor și scad riscul tulburărilor cardiovasculare.
Întărește sistemul imunitar
Fructul dragonului este o sursă generoasă de vitamina C, conținând 9 mg/100 g, echivalentul a 10% din necesarul zilnic. Consumul acestuia este benefic pentru întărirea sistemului imunitar, ajutând și la vindecarea mai rapidă a rănilor și vânătăilor.
Previne astmul bronșic
Mai mult, consumul de pitaya este recomandat pentru evitarea tulburărilor respiratorii cronice (astm bronșic sau tuse). De asemenea, fructul dragonului mai conține vitamina B1, necesară metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea și îmbunătățirea apetitului și B3, pentru reducerea nivelului colesterolului. Nu lipsesc nici mineralele; într-o cantitate de 100 g de pitaya se regăsesc 8,8 g de calciu, 36,1 mg de fosfor și 0,65 mg de fier.
Previne cancerul de prostată
Fructul dragonului conține fitoalbumine, care au proprietăți antioxidante și ajută la prevenirea formării celulelor canceroase. În plus, acestea accelerează eliminarea metalelor grele din organism. Licopenul, responsabil pentru culoarea roșie, este și el prezent în pitaya; se crede că acesta previne cancerul de prostată.
Previne diabetul zaharat
Studiile pe cobaii de laborator au arătat că fructul dragonului are un impact notabil asupra stresului oxidativ și asupra rigidizării aortei, ceea ce înseamnă că poate fi benefic și în prevenirea complicațiilor asociate cu diabetul zaharat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News