Fructul îndrăgit de români cu efecte uimitoare asupra sănătății. Poate ajuta și în prevenirea cancerului

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fructul îndrăgit de români ce este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății.

Zicala binecunoscută „Un măr pe zi ține doctorul departe” are origini în secolul al XIX-lea și rămâne una dintre cele mai populare expresii despre beneficiile fructelor pentru sănătate. Dar cât adevăr ascunde această afirmație? Medicul endocrinolog Diana Păun a explicat în ce măsură consumul zilnic de mere poate influența starea de bine a organismului.

Merele și rolul lor în sănătate

“Medicina stilului de viață pornește de la o alimentație sănătoasă și echilibrată și, în acest context, consumul unui măr pe zi, da, poate juca un rol important în îmbunătățirea sănătății. Se recomandă consumul unui măr în fiecare zi, însă este important de menționat faptul că, toate fructele sunt indicate în prima parte a zilei", a afirmat endocrinologul.

Sprijin în procesul de slăbire

"Merele sunt benefice inclusiv în curele de slăbire, deoarece conțin multă apă și o cantitate mare de fibre, iar asta ajută în procesul de digestie. Nu conțin multe calorii, sunt bogate în vitamine și minerale, și nu au lipide aproape deloc (grăsimi). Merele, consumate cu regularitate, produc senzația de sațietate la nivelul organismului și pot reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc care are legătură cu greutatea corpului și implicit bolile de inimă", a explicat dr. Diana Păun.

Merele în alimentația persoanelor diabetice

"Merele conțin glucide (și glucoză/fructoză), însă, chiar și așa, sunt recomandate în regimul alimentar al persoanelor diabetice deoarece conțin fibre, iar asta face ca absorbția glucidelor în intestin să fie mai lentă, iar glicemia nu crește rapid. Consumul de mere asigură un tranzit intestinal normal, iar fibrele solubile de tip peptine favorizează dezvoltarea microbiomului intestinal, al florei bacteriene bune" a declarat doctorul.

Proprietăți antiinflamatorii și antialergice

Bogate în antioxidanți, merele au efecte antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene. Studiile arată că un consum constant poate reduce frecvența crizelor de astm și sprijină sistemul imunitar prin quercetina prezentă în coaja fructului.

Posibil rol în prevenirea cancerului

"Tot studiile au dovedit faptul că merele pot scădea riscul apariției cancerului de colon, cancerului mamar și al tractului digestiv, dar și cancerului pulmonar, datorită hiponutrienților din compoziție", concluzionează medicul endocrinolog Diana Păun.

Un studiu recent a indicat că persoanele care mănâncă regulat mere au nevoie de mai puține medicamente, ceea ce sugerează un impact pozitiv asupra sănătății generale. Deși un simplu fruct nu poate înlocui îngrijirea medicală, integrarea merelor într-o dietă echilibrată poate aduce beneficii semnificative pentru organism, conform Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel