Există diferite strategii și exerciții care ajută la creșterea capacității memoriei și la încetinirea deteriorării acesteia, prevenind astfel multe boli mintale.
Gastronomia joacă un rol determinant în faptul că populația din Japonia este cea mai longevivă din lume. În acestă țară, obiceiurile de viață sănătoase, care își propun să promoveze atât bunăstarea fizică, cât și cea mintală, fac parte din cultura populară. Multe dintre alimentele din dieta japoneză au un scop bine definit. Există un anumit fruct care ajută la menținerea și întărirea memoriei, foarte consumat de locuitorii acestei țări.
Gastronomia japoneză este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind compusă în principal din alimente proaspete cu valoare nutrițională ridicată. Cea mai mare parte a ingredientelor folosite în bucătăriile din Japonia au proprietăți benefice pentru sănătate, astfel că sunt considerate superalimente, având un impact pozitiv asupra speranței de viață și menținerii sănătății organelor, precum creierul și inima. Acest tip de alimentație sănătoasă justifică, de asemenea, ratele scăzute de obezitate și supraponderabilitate din Japonia, în comparație cu alte regiuni ale lumii.
Printre superalimentele care se remarcă în bucătăria japoneză se numără: ceaiul matcha. Această băutură asiatică milenară a devenit foarte populară în ultimii ani, fiind tot mai obișnuit să o găsești în magazine și restaurante. Matcha are concentrații ridicate de magneziu, zinc și vitamina C, fiind și un excelent antioxidant.
Miso este considerat epicentrul bucătăriei japoneze. Se prepară din soia fermentată, sare, orez și ciuperci. Miso ar putea echivala cu ceea ce este pâinea pentru noi, deoarece este prezent în aproape toate mesele ca garnitură. Diferența este că proprietățile sale sunt mult mai sănătoase. Este un ingredient foarte complet, bogat în proteine, vitaminele B1, B2, B6, B12, K și E, niacină, sodiu, acid folic, potasiu, magneziu, fier, iod, zinc, acizi grași mononesaturați, seleniu, fibre alimentare și acizi grași polinesaturați.
Alte superalimente comune în bucătăriile japoneze cu valoare nutritivă ridicată sunt yuzu, umeboshi, wasabi și natto, printre altele.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp
Un studiu publicat în revista științifică turcă Halk afirmă că stafidele sunt un aliment cu mari beneficii pentru memorie, îmbunătățind performanța cognitivă, în special pentru persoanele de peste șaptezeci de ani. Potrivit unei alte cercetări efectuate de Unitatea de Cercetare a Atenției Primare din Salamanca (APISAL) și Spitalul Universitar din Salamanca, publicată în revista Nutrients, îmbunătățirea cognitivă rezultată din consumul de stafide poate ajunge până la 10% și se datorează în mare măsură conținutului său ridicat de polifenoli.
Polifenolii sunt compuși organici găsiți în plante, a căror funcție principală este de a le proteja împotriva dăunătorilor și insectelor. Polifenolii se obțin prin consumul unor alimente precum ciocolata neagră, vinul și stafidele. Prin consumul lor, obținem proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la reglarea metabolismului și protejează sănătatea în general, îmbunătățind multe aspecte ale organismului nostru esențiale pentru atingerea unei calități ridicate a vieții, cum ar fi memoria.
Experții afirmă că îmbunătățirea performanței cognitive a celor 80 de participanți la studiu nu se datorează exclusiv consumului de stafide. Desigur, introducerea acestui aliment în dietă a fost însoțită de alte obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi practicarea regulată a exercițiilor fizice și consumul zilnic de fructe și legume, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu