Dezbaterea Parlamentului European i-a lămurit pe oameni că în România există doar "o luptă politică în care ambele părţi şi-au depăşit, uneori, competenţele" și nu o ”criză”, consideră senatorul UDMR Gyorgy Frunda, în opinia căruia ceea ce s-a întâmplat la Strasbourg a făcut bine țării, ca entitate politică.
Ședinţa Parlamentului European de miercuri, în care s-a discutat despre situaţia din România, "a purtat amprenta grupurilor politice din care provin vorbitorii, ceea ce e normal", a declarat, joi, Frunda Gyorgy.
Senatorul UDMR a catalogat și unele declarații din plenul PE ca fiind "absolut deplasate" sau "partizane", potrivit Mediafax.
"Important e ca în concluziile care se decantează să existe elemente obiective - şi de apărare şi de critică a Guvernului -, dar să fie elementele obiective, referitoare la respectarea convenţiilor europene, a principiilor democraţiei, a principiilor statului de drept. Unele mi s-au părut absolut deplasate, altele au fost prea partizane – Monica Macovei uită că s-a terminat războiul şi încă luptă în pădure, e partizan, Vadim Tudor nu are ce spune", a spus Frunda.
Atât concluziile, cât și criticile liberalilor şi ale socialiştilor la adresa comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, au fost justificate, este părerea UDMR-istului, precizând că ”Atunci când discuţi despre o ţară, cu toate că ai în vedere că la guvern sau preşedintele ţării este membru al Partidului Popular European (PPE), trebuie să ai obiectivitatea celui care este chemat să facă analiza situaţiei din România. Eu cred că sunt corecte concluziile, eu cred că în România există un stat de drept, chiar dacă sunt scurtcircuite în aplicarea acestuia sau dacă există atacuri sau răniri, există încălcări ale statului de drept, ale principiilor. Dar, în general, putem vorbi despre un stat de drept", a adăugat Gyorgy Frunda.
"României, ca entitate politică, i-a făcut bine această dezbatere", a opinat senatorul, deoarece lucrurile s-au calmat şi "balonul s-a dezumflat". Frunda a arătat că a devenit clar pentru toată lumea că în România ”nu este o criză, nici constituţională, nici politică, este o luptă politică în care ambele părţi şi-au depăşit uneori competenţele, au încălcat mai puţin sau mai mult legea - unul dintre ei a încălcat în mod cert Constituţia mult -. (...) Până când nu vor exista un preşedinte şi o majoritate guvernamentală de aceeaşi culoare, trebuie să se înveţe regula coabitării. Nu a prieteniei, dar a coabitării politice neapărat", a concluzionat senatorul UDMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News