Financial Times scrie marți că lupta dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu este probabil să se apropie de sfârșit, comparând totodată situația din România cu cea din Georgia. Cotidianul Britanic spune că, la revizuirea Constituției, dacă șeful statului nu va accepta reducerea prerogativelor sale, va fi supus unei noi suspendări.
L-a numit mincinos și a spus că nu îl va susține niciodată ca premier. Totuși, Traian Băsescu l-a nominalizat din nou pe inamicul său politic în funcția de premier, înclinându-se în fața inevitabilului, după victoria zdrobitoare a alianței lui Ponta în alegeri, comentează Financial Times, citat de digi24.ro.
„Decizia a dus la evitarea pericolului unei crize constituționale, dar ar putea conduce la un conflict politic reînnoit în a doua cea mai săracă țară din UE - unde semnalele de alarmă au început să sune după ce tabăra premierului a încercat demiterea președintelui, în iulie.
Probabil cu mai puține arestări ca în Georgia, România ar putea vedea o luptă pentru putere similară cu cea dintre premierul Georgiei, Bidzina Ivanișvili, și președintele MIhail Saakașvili, prieten al lui Băsescu. Oricum se va încheia lupta, majoritatea de două treimi obținută de alianța lui Ponta este un punct de cotitură pentru România. Având în vedere că puțini alegători au susținut alianța lui Băsescu, este vorba despre un protest ferm față de președinte și măsurile de austeritate pentru care el a pledat. Măsurile au fost printre cele mai dure din Europa", notează Financial Times.
„Cu toate că premierul a spus că nu plănuiește o nouă suspendare, probabil va încerca să rezolve conflictul cu Băsescu odată pentru totdeauna. Calea, de data aceasta, va fi schimbarea Constituției, pentru reducerea prerogativelor președintelui și a face România o republică parlamentară - similar cu ceea ce încearcă noul guvern din Georgia.
În sine, poate nu ar fi lucruri rele. Însă alianța la guvernare a sugerat că vrea să acorde Parlamentului dreptul de a trece peste deciziile Curții Constituționale. Dacă președintele refuză să accepte reducerea prerogativelor sale înainte de încheierea mandatului, în 2014, analiștii speculează că Băsescu s-ar putea confrunta din nou cu eforturi privitoare la suspendare. De data aceasta, ele probabil vor avea succes.
O a doua consecință a alegerilor, de care se tem atât susținătorii lui Băsescu, dar și mulți observatori independenți, o constituie tentativele guvernului de a-și pune oamenii săi la conducerea organismelor anticorupție, cum ar fi DNA. Grupul lui Ponta spune că astfel de organisme, înființarea la cererea UE, au fost folosite de tabăra lui Băsescu împotriva sa. Adrian Năstase, fost premier și mentorul lui Ponta, dar și inamic al lui Băsescu, a fost închis pentru doi ani, în iunie.
O a treia consecință a alegerilor ar putea fi o temă de îngrijorare mai mică pentru comunitatea internațională decât pare la prima vedere. Ambele grupuri politice principale au promis că vor conduce politici bugetare responsabile. Ambele au promis să reînnnoiasă linia de credit cu FMI, iar creditorul probabil va pune condiții drastice. În timp ce alianța lui Ponta a făcut campanie pe revizuirea politicilor de austeritate, acest lucru se va face în timp și numai dacă o permit condițiile economice, notează Vlad Muscalu, economist la ING. Acesta probabil este singurul motiv pentru care piețele au reacționat calm. Înseamnă, de asemenea, că îngrijorările exprimate mai ales în presa germană, că România este pe cale să se alăture Greciei ca o 'problemă acută' a UE, ar putea fi premature. Însă din partea UE și SUA - al căror secretar de stat Hillary Clinton a menționat România alături de foste republici sovietice care au probleme în privința sistemului democratic - atenția pe România nu se va diminua”, încheie Financial Times.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu