Chef Cătălin Scărlătescu recomandă o rețetă de paste delicioase pentru perioada postului.
Ingrediente
- 1 kg de paste scurte (fusili, penne rigate sau casarecce)
- busuioc proaspăt
- rucola
- ulei de măsline
- muguri de pin
- sare și piper
Cum se prepară
Veți începe cu fierberea pastelor (fără ou) în multă apă cu sare (la 1 kg de paste avem nevoie de 3 l de apă). Pentru această rețetă, chef Scărlătescu recomandă să folosiți paste scurte (fusili, penne rigate sau casarecce). Pasul doi este să tăiați foarte fin busuiocul proaspăt și rucola, apoi să le puneți în blender cu ulei de măsline extravirgin (cam 200 ml). Separat se coc bine câțiva muguri de pin în cuptor, până când prind culoare.
La final, jumătate din mugurii de pin copți se dau la blenduit cu ulei, busuioc și rucola, iar cealaltă jumătate se păstrează. Pastele fierte se amestecă foarte bine într-un bol cu sosul pesto, apoi se presară pe deasupra mugurii de pin rămași. Sarea și piperul se pun după gust, la final. Cel mai bine ar fi ca acestea să fie proaspăt măcinate.
Sursa: spynews.ro
BONUS: Cea mai bună friptură de vită la cuptor
Pentru rețeta de friptură de vită la cuptor, chef Cătălin Scărlătescu folosește o bucată de carne de vită, calculând aproximativ 250 g de carne de persoană.
Aveți nevoie de:
3-5 linguri de ulei
2 cepe tăiate în felii mari
o jumătate de rădăcină de ţelină
2 morcovi tăiaţi în felii groase
o supă de oase de vită sau vin roşu
1 lingură de muştar
jumătate de linguriţă de paprica
1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt
jumătate de linguriţă de oregano
o crenguţă de rozmarin
50 g unt
sare (după gust)
piper (după gust)
Marele secret constă în faptul că folosește pentru prepararea fripturii un vas de lut. Înainte de folosire, îl lasă la înmuiat în apă pentru cel puţin câteva ore. De obicei, vasul este destul de mare și are capac. Dacă acasă nu aveți un vas cu capac, puteți acoperiţi vasul cu o bucată de hârtie de copt.
Mod de preparare
Pentru început, se ia bucata de carne și se leagă mai întâi cu sfoară, după care, cu ajutorul unui obiect ascuţit, se înţeapă în mai multe locuri, astfel aromele vor reuși să pătrundă mai ușor.
Carnea este asezonată cu sare şi piper, după care se pune într-o tigaie mare cu ulei şi se frige la foc mediu cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce prinde o crustă maronie. Rolul acelei cruste este să țină sucul în carne şi să dea o culoare frumoasă fripturii. Când carnea este încă fierbinte, se unge cu muştarul în care s-a amestecat o jumătate de linguriţă de paprica, apoi se presară cu cimbru, oregano şi rozmarin şi se așază în vasul de friptură.
În tigaia în care a fript carnea, se pun la sotat ceapa, morcovii şi ţelina pentru câteva minute. La final, se adaugă supa de oase sau vinul și se mai lasă la fiert un minut, având grijă să amestece bine. Ulterior, se toarnă în vasul de friptură, având grijă să pui legumele de jur împrejurul cărnii.
Mai departe, peste carne se pun câteva cubuleţe de unt, apoi se pune capacul şi se dă cuptorul încins în prealabil la 200 de grade, pentru 15 minute.
Ulterior, se coboară temperatura cuptorului la 80 de grade şi se lasă în continuare să fiarbă până ce friptura devine foarte fragedă.
Când friptura este gata, se scoate pe un platou. Sosul se strecoară printr-o sită, iar legumele fierte se pasirează, apoi se amestecă cu o parte din sosul strecurat, notează bzi.ro. Se adaugă piper şi sare, după gust. După ce piureul a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă câte puţin peste carnea tăiată în felii subţiri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News