Fuga milionarului în Serbia, cazul Cherecheș la indigo? Cum au ajuns cei trei minori să fie trecuți peste graniță. Chestor Drăgan vine cu explicații

Foto: IPJ Hunedoara
Foto: IPJ Hunedoara

Cine răspunde pentru ieșirea ilegală a celor trei copii din țară?

Copiii lui Adrian Marțian au trecut, alături de părintele care i-a însoțit până-n Serbia, practic... "ca prin brânză" - așa cum bine zice Victor Ciutacu. Cum a fost posibil?

Chestorul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție, a intrat în direct la România TV, în emisiunea "Punctul culminant", unde a punctat mai multe aspecte care ar trebui luate în considerare pe parcursul anchetei.

"Cum au ieșit trei copii minori, cu sau fără tatăl lor cu care, conform legii, nu se puteau vedea (pentru că există o hotărâre judecătorească) peste granițele statului român care aspiră să intre în Schengen la sfârșitul anului?" -  a întrebat, din start, Victor Ciutacu.

Reprezentantul Poliției a explicat: Este o întrebare la care, cu siguranță, o să găsim răspunsul după finalizarea verificărilor. Ceea ce pot să vă spun concret în acest moment este că minorii sunt în afara oricărui pericol, a fost o cooperare foarte bună cu partenerii interni și externi și-n special cu Poliția din Serbia. A fost o activitate laborioasă din toate punctele de vedere, au fost puse în aplicare toate procedurile de lucru în astfel de situații. Ceea ce este foarte important în acest moment este că minorii au fost localizați și identificați pe teritoriul Serbiei. De asemenea, și ministrul sârb de Interne, într-o conversație telefonică pe care a avut-o astăzi cu ministrul Afacerilor Interne din România (Cătălin Predoiu) a confirmat faptul că cei trei minori sunt în afara oricărui pericol. La acest moment este solicitat acest mandat de arestare în lipsă, pentru că acest document este necesar în vederea formulărilor, solicitărilor pe care o să le avem, referitor la autoritățile din Serbia, în vederea predării bărbatului, pentru a fi lămurite toate aspectele.

Legat de întrebarea dvs., nu aș oferi un răspuns foarte clar referitor la trecerea frontierei pentru că sunt verificări în curs. Cu siguranță și colegii de la Poliția de Frontieră au anumite proceduri...

Ciutacu a intervenit: E un fapt! Copiii ăia, dacă nu s-au teleportat, au ieșit cel mai probabil printr-un punct de trecere a frontierei. Căfaceți dvs. verificări... bine că le faceți. Însă nu pot să nu-mi aduc aminte cum primarul Cherecheș, condamnat fiind și-n executarea pedepsei, a trecut tot printr-un punct de frontieră ca prin brânză. Ăla măcar era major. Ăștia-s minori, domnu' Drăgan! Nu poți să-i suspectezi sub nicio formă. Și, teoretic, trebuiau să aibă și niște acte de identitate la ei, plus acordul mamei. Așa-i legea, trebuie să ai procură notarială de la mamă..., în cazul ăsta mama n-avea custodia și nu se putea apropia de copii -  e o poveste lungă și extrem de încâlcită. Iertați-mă, e posibil să poți să părăsești țara așa?

Georgian Drăgan: Cum spuneam mai devreme, Poliția de Frontieră își face propria analiză cu privire la acest caz. Dar ceea ce e cu adevărat important, și cred că sunteți de acord cu mine, e că acești minori, în urma activităților complexe derulate atât de Poliția Română cât și de partenerii interni și externi,  au fost găsiți în siguranță, a fost stabilit un traseu de deplasare pe teritoriul Serbiei de către Poliția Română... Cu siguranță și celelalte aspecte vor fi lămurite pe parcurs.

Victor Ciutacu a insistat: Dar vă mai spun un lucru! Dacă Poliția de Frontieră, parte a Poliției Române, și-ar fi făcut treaba, copiii nu ar mai fi fost identificați în Serbia și, ulterior, aduși într-o formă sau alta în stare de agregare bună în țară.

Georgian Drăgan: Inclusiv Poliția de Frontieră, această structură a Poliției, ne-au sprijinit în acest caz complex, tocmai de aceea am mulțumit tuturor partenerilor. Au avut și ei un aport în acest caz, pentru că până la urmă scopul principal a fost de a-i găsi pe minori în siguranță, asta a fost cel mai important. În orele următoare vom stabili exact parcursul pe care l-au avut minorii și dacă au mai fost și alte persoane implicate. Este acest dosar penal întocmit pe lipsire de libertate, pe parcurs vor fi stabilite toate elementele împreună cu procurorul de caz.

În momentul de față Antonio, Rania și Raisa sunt în siguranță, împreună cu tatăl lor, în Serbia - țară unde Marțian vrea să ceară azil. Inițial, și-a dorit să ajungă cu micuții în Rusia dar planurile i-au fost date peste cap după ce a fost descoperit de polițiștii din Serbia. Acesta ar fi reușit să treacă ilegal granița după ce și-a ascuns copiii într-un TIR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel