FUMAT SPAȚII PUBLICE. Scrisoare deschisă către deputați

350 de ONG-uri au transmis o scrisoare deschis către deputați, în încercarea de a stopa demersurile pentru modificarea legii fumatului în spații publice. 

Iată scrisoarea deschisă: 

Scrisoare deschisă în atenția Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților- Parlamentul României

Pentru sănătatea românilor și a generațiilor viitoare, stopați obsesia cu iz comercial a unor parlamentari români legată de forma curentă a legii de interzicere a fumatului în spațiile publice închise (legea 15/2016).

Cele peste 350 de organizații non-guvernamentale membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României (medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor și tinerilor) solicităm parlamentarilor români, la începutul unei noi sesiuni parlamentare, continuarea demersurilor având obiectivul ambițios, dar realizabil, al primei generații de copii ai României eliberați de dependența de tutun. Ne-au bucurat semnalele pozitive în susținerea demersului nostru primite chiar de la începutul mandatului de la noul Ministru al Sănătății, domnul Florian Bodog și de la lideri politici.

Credința noastră continuă să fie aceea că demersurile de sănătate publică trebuie să fie preocupări comune întregii clase politice și că societatea civilă poate contribui în parteneriate eficiente la îndeplinirea acestor obiective, spre beneficiul întregii comunități.

(...)

Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC). Ne confruntam, așadar, cu o situație care încălca atât principiul constituțional al ocrotirii sănătății cât şi unul din principiile pe care este construită strategia Uniunii Europene: "sănătatea în toate politicile".

După aproape 1 an de eforturi ale societății civile agregate sub forma Coaliției România Respiră, după nenumărate dezbateri și argumentări, Parlamentul României a adoptat, la 15 Decembrie 2015, cu o majoritate covârșitoare, o formă a legii în deplină concordanță cu angajamentele internaționale asumate de România (re-amintim că România a adoptat legea nr. 332/2005 privind ratificarea Convenției Cadru privind Controlul Consumului de Tutun, lege prin care s-a obligat să asigure spații publice fără fum de tutun, alături de alte măsuri comprehensive de reducere a consumului de tutun).

Această adoptare a legii, în ciuda lobby-ului agresiv al companiilor din industria tutunului(documentate chiar cu stenograme și anchete jurnalistice), a fost apreciată de către Comisia Europeană și de către reprezentanțele diplomatice în România ca o măsură benefică pentru sănătatea publică și cu efecte dovedite pozitive în multe țări ale lumii, România fiind premiată pentru aceste eforturi.

La doar câteva zile după adoptare, legea a fost atacată la Curtea Constituțională a României. Decizia Curții Constituționale din ianuarie 2016 a articulat FĂRĂ ECHIVOC că forma legii nr. 15/2016 vine în deplină concordanță cu principiul suveran al ocrotirii sănătății și că orice încercare de argumentare a dreptului la fumat sau a creerii unor condiții special pentru fumat nu intră în discuție- atașăm aici și textul integral al Deciziei.

(...)

Ca un semn clar de determinare în lupta cu cauza nr. 1 de boală prevenibilă în România (consumul de tutun), care ucide anual peste 42.000 de români, societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambițios, dar realizabil- acela ca, în parteneriat cu toți factorii decizionali, să adoptăm toate acele politici și măsuri care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035.

(...) Dorim să tragem un nou semnal de alarmă față de ceea ce considerăm a fi un nou atac la sănătatea publică prin încercarea de redefinire a spațiului public închis contrar recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și încercarea de creare a unor așa-zise condiții pentru fumat care vine în directă contradicție cu decizia Curții Constituționale a României și cu drepturile fundamentale la sănătate ale tuturor cetățenilor ei.

Nici unul din argumentele invocate de inițiatorii acestei noi încercări de relaxare a legii nu este bazat pe recomandări, practici sau obligații internaționale și naționale ale României, fiind bazate exclusiv pe interese de natură personală sau comercială ale industriei tutunului sau comercianților de tutun din România. O astfel de încercare aduce atingere dreptului constituțional la sănătate și ne re-exprimăm determinarea de a apăra cu orice preț una dintre cele mai importante realizări ale României din punct de vedere al protejării sănătății publice. (...)

Vă solicităm să respingeți ferm și fără echivoc astfel de încercări repetate de subminare a celei mai bune legi cu impact direct asupra sănătății publice adoptată în ultimii ani în România. Vă solicităm să vă delimitați ferm de influențe comerciale cu impact letal asupra sănătății generațiilor viitoare și să contribuiți direct la respectarea angajamentelor legale și internaționale ale României în acest domeniu. Societatea civilă, medicală și academică din România își dorește să continue parteneriatul eficient cu parlamentarii României- așa cum inițiativa de adoptare a legii a fost considerată un model de bun practică de colaborare, ne dorim ca toate măsurile de control a consumului de tutun și de atingere a obiectivului primei generații de tineri eliberați de acest viciu cu efecte devastatoare să beneficieze de aceeași abordare constructivă și bazată pe argumente și dovezi științifice reale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel