EXCLUSIV  Fumatul nu provoacă doar cancer pulmonar, ci multe alte CANCERE. Dr. Mircea Dediu: Dacă oamenii n-ar mai fuma deloc, numărul de neoplazii s-ar înjumătăţi

Cancerul - boala secolului / Foto: Pexels
Cancerul - boala secolului / Foto: Pexels

Dr. Mircea Dediu, doctor în ştiinţe medicale şi reputat oncolog, a fost prezent astăzi la Interviurile DCNews şi DCMedical, unde a vorbit despre boala secolului, cancerul, dar şi factorii determinanţi care produc tumori maligne în corp printre care şi fumatul. În momentul de faţă, cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate nu doar în România, ci peste tot în lume.

Şeful Secţiei de Oncologie de la Centrul Medical Sanador, dr. Mircea Dediu, a explicat, printre altele, că apariţia tumorilor maligne în corp are legătură, dincolo de stilul de viaţă nesănătos şi predispoziţia genetică, şi cu creșterea frecvenței în funcție de vârstă. "Apariţia tumorilor este dependentă, în general, de organismele vii, dar sigur că poate fi accelerată şi de factori de mediu. Odată cu înaintarea în vârstă apar, uneori, şi acele aşa-zise mutaţii care cresc ca şi frecvenţă. Dacă, de exemplu, în Evul Mediu, speranţa de viaţă era 40 - 45 de ani, evident că aceste procese mutaţionale erau mai puţin prezente sau nu aveau timp să se producă şi, implicit, incidenţa acestei boli era mai mică. Astfel se justifică de ce în trecut nu se auzea atât de des despre bolnavi de cancer.” spune dr. Dediu. 

Sanador

Între timp, speranţa de viaţă a crescut până la aproximativ 80 de ani şi astfel incidenţa cazurilor de diagnosticare cu cancer a sporit şi ea, chisturile şi tumorile având "mai mult timp la dispoziţie" să se formeze şi să se extindă. Stilul de viaţă neadecvat rămâne, însă, factorul principal care poate influenţa organismul să formeze acele replici defecte ale celulelor care, mai târziu, se transformă în tumori. Sunt lucruri pe care le facem astăzi şi pe care nu le făceau bunicii şi străbunicii noştri care, fără doar şi poate, aveau obiceiuri mai sănătoase, mâncau alimente mai curate în ingrediente şi erau poate cu mult mai activi decât generaţiile de azi. 

Fumatul creşte riscul apariţiei tumorilor în tot corpul, nu doar pe plămâni

Toată lumea ştie că fumatul cauzează cancer pulmonar. În realitate, fumatul nu cauzează doar cancer la plămâni, ci contribuie la apariţia mai multor forme tumorale: cancerul gastric, de sân, de col uterin, esofagian şi lista continuă, conform medicului. "Se apreciază că dacă oamenii n-ar mai fuma deloc, numărul de neoplazii s-ar înjumătăţi." a completat oncologul. 

Youtube video image

În urma celor mai recente studii s-a ajuns la concluzia tristă că aproape 15% dintre copiii români au fumat înainte de 15 ani. Este o situație îngrijorătoare pentru specialiștii care, în acest sens, au şi redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 ani și 15 ani. În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, ”2035-Prima generație fără tutun din România”. În prezent, inițiativa este susținută de peste 350 de organizații neguvernamentale. Printre altele, specialiștii au atras atenția că Planul Național de Combatere a Cancerului nu conține nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului în ceea ce privește combaterea consumului de tutun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel