Dacă nu fumezi, sfatul tuturor medicilor din lume este nici să te apuci să o faci.
Dar ce faci dacă fumezi și nu poți scăpa de acest viciu? Există o soluție care nu îți afectează atât de mult sănătatea. Ne referim la tutunul încălzit. Despre acest subiect ne-a vorbit și medicul Alin Popescu. Specialistul atrage atenția asupra unui aspect: cel mai important lucru este să nu ne apucăm de fumat.
„Cel mai important lucru este să nu ne apucăm de fumat. Cred că viitorul va fi fără țigările clasice. Nu văd un viitor al fumătorilor. Oricum, sunt din ce în ce mai strânși de normele sociale. Nu prea mai ai unde să fumezi într-o zi ploioasă sau friguroasă. Ideea de a produce scrum cred că va ridica mari probleme. Repet: nu trebuie să se apuce nimeni de fumat. De fapt, marea bătălie aici este: să nu te apuci de fumat. Acest lucru este esențial. Dacă te-ai apucat este bine să te lași fiind coștient de riscuri”, a zis medicul Alin Popescu.
Când vorbim de fumat, principala problemă este fumul, nicotina fiind o problemă mai mică. Gudronul este partea cea mai nocivă. Acesta rezultă din urma arderii.
„Într-adevăr, riscurile sunt mai mici dacă iei doar nicotina și folosești un tutun încălzit și nu îl arzi. Gudronul este cel mai responsabil pentru problemele care apar. La fel de nociv este și procesul de ardere. De fapt, aici a fost mereu o problemă, cu arderea”, a mai zis specialistul la DC News și DC Medical.
România are cel mai mare număr de fumători din Uniunea Europeană, raportat la populație, peste 5,5 milioane. În întreaga lume există peste 1 miliard de fumători, iar previziunile OMS arată că numărul acestora nu va scădea în următorii ani.
Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător este să renunțe complet la țigări și la nicotină. Iar pentru cei care nu pot renunța, alternativele fără fum fundamentate științific, deși nu sunt lipsite de riscuri, pot fi o alegere mai bună decât continuarea fumatului – cu condiția ca aceste alternative să fie produse cu respectarea standardelor corespunzătoare de calitate și siguranță.
Un volum mare de dovezi științifice arată că produsele fără fum pot fi o alegere mult mai bună pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze. Informarea corectă şi echilibrată despre riscurile asociate fumatului, arderea tutunului și substanțele rezultate în urma arderii este importantă și poate fi în interesul sănătății publice, pentru că îi poate încuraja pe fumători să utilizeze produse fără fum şi să renunţe complet la ţigări.
De ce fără fum? Pentru că arderea tutunului și fumul rezultat în urma arderii sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu tutunul în sine.
Atunci când tutunul dintr-o țigară este ars, se produc peste 6.000 de substanțe, dintre care experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele bolilor asociate fumatului. Tot în urma arderii rezultă și gudronul. Acesta nu este o substanță chimică, ci totalitatea reziduurilor solide din fumul de țigară. Alternativele fără fum nu ard tutunul, iar aerosolul generat de aceste produse este fundamental diferit de fumul de țigară. Prin urmare, acestea nu produc nici gudron. Așadar, dacă eliminăm arderea, expunerea la substanțele nocive și potențial nocive poate fi redusă semnificativ în comparație cu fumul de țigară.
Vedeți mai multe aici:
CITEȘTE ȘI: Postul catolic sau ortodox? Care e mai echilibrat? Aflăm răspunsul de la medicul Alin Popescu / video - https://www.dcnews.ro/postul-catolic-sau-ortodox-care-e-mai-echilibrat-aflam-raspunsul-de-la-medicul-alin-popescu-video_912519.html
VEZI ȘI: Minivacanța de Paște 2023 încurcă postul. Dr. Alin Popescu: Sunt două zile importante chiar și pentru oamenii care nu au ținut post / video - https://www.dcnews.ro/minivacanta-de-paste-2023-incurca-postul-dr-alin-popescu-sunt-doua-zile-importante-chiar-si-pentru-oamenii-care-nu-au-tinut-post-video_912523.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News