Autoritățile se luptă în continuare cu incendiul de pădure de la Cernobîl. Experții NASA susțin că fumul toxic ar putea afecta parţi extinse ale Europei. În ce situație e România.
Hectare întregi de pădure ard în continuare în pădurea de la Cernobîl, iar fumul degajat este toxic pentru ca pădurea păstrează şi acum urme de cenuşă din 1986, de la accidentul nuclear.
300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P şi 2 elicoptere MI-8 luptă pentru stingerea incendiului și până în prezent au fost aruncate deasupra pădurii peste 250 de tone de apă.
Potrivit publicaţiei britanice Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, inclusiv România, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. Experţii avertizează că fumul toxic ar putea afecta parţi extinse ale Europei.
În plus, un fum gros a fost observat deasupra Kievului, în timp ce NASA Earth Observatory susține că acesta ar fi ajuns deja şi deasupra unor părţi din Belarus. Cernobîl se află la graniţa Ucrainei cu Belarus şi la 400 kilometri distanţă de Minsk, capitala ţării.
"Situaţia nu este deocamdată sub control", a declarat Kateryna Pavlova, oficial senior implicat în lupta cu incendiile de pădure, citează Express.
Autoritățile din Ucraina au reţinut un bărbat de 27 de ani pentru că ar fi pus foc în pădure. Acesta ar fi declarat că a vrut doar să ardă nişte gunoaie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu