Funcționari de la ANAF Buzau, puși sub control judiciar de DNA

Șase funcționari ai ANAF Buzău, printre care se numără și un șef de serviciu, au fost puși sub control judiciar, în urma unei descinderi a procurorilor DNA ce a avut loc ieri la sediul Fiscului buzoian. Procurorii îi acuză pe angajații de la Finanțe că ar fi primit bani sub diferite forme de la oameni de afaceri pe care trebuiau să îi verifice sau să-i sancționeze.

 

 

 

Funcționarii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău au devenit oficial inculpați, după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, împotriva acestora. În urma controlului fulger pe care l-au facut luni, la Buzău, procurorii DNA au formulat acuzațiile împotiva angajaților de la finanțe. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al DNA inculpații sunt cercetați pentru fapte de corupție.

„D. L., șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,

Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență,

N-C, inspector superior în cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, D., consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, D., inspector superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, L., inspector fiscal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, V., consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,

în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

În cursul zilei de 01 februarie 2022, au fost efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza județului Buzău, din care una a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău.”

Cadouri pentru ștergerea datoriilor

Procurorii arată în ordonanțe, care sunt, concret motivele pentru care au dispus punerea sub acuzare a funcționarilor ANAF Buzau.

"În perioada mai - iulie 2021, inculpatul D. L., în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-și exercita influența pe care a fi lăsat să se înțeleagă că o are asupra șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzău și asupra subordonaților săi.

Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceștia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit.

 

În perioada martie - august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menționată mai sus, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat."

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

- să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, celor șapte inculpați li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

DNA, face precizarea că cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel