Au existat proteste ale funcționarilor din Parlament pentru salarii mai mari.
Alina Grigorescu, preşedintele Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor, a declarat că, din anul 2017, această categorie profesională nu a mai primit o mărire salarială.
„Problema este că din 2017 nu am mai primit nicio mărire salarială. Suntem la acest nivel. Este o instituţie fundamentală a statului român, noi ne facem cu seriozitate meseria, suntem de multe ori noi cei care îi învăţăm pe ei cum să facă legi, ce e constituţional şi ce nu şi avem salarii 10% din veniturile domnilor deputaţi şi senatori. Credem că numai intrinsec se pot realiza prerogativele constituţionale ale Parlamentului, adică împreună, şi vrem să fim trataţi cel puţin decent”, a susţinut Grigorescu la Palatul Parlamentului.
Unul dintre mesajele transmise la protestul spontan de marţi a fost ”Ne-am săturat de băşcălie”, a punctat Grigorescu.
„Băşcălie însemnând şi hai la un team building după ce ies la pensie şi un soi de băşcălie agresivă este şi ce a spus domnul Dancă în legătură cu noi, adică suntem lipitori. Da. Suntem lipitori cu studii superioare, unii dintre noi cu doctorate, alţii cu masterate în studii europene. Suntem absolut calificaţi şi supracalificaţi. Deci, dacă comparăm cu salariul unui grefier, grefierii nu în fiecare caz au studii superioare, sunt de trei ori mai mari salariile. Cert este că nu mai putem sta cu acest salariu. Inflaţia cumulată din 2017 până în prezent e 40%, nu putem să ne prorogăm blocări de indexare vieţilor noastre”, a explicat Alina Grigorescu.
În faţa sălii de plen s-au strâns peste 100 de funcţionari publici angajaţi ai Camerei Deputaţilor care au protestat spontan începând cu ora 11:00. Aceștia au afișat mai multe pancarte pe care scrie ”Solidari cu angajaţii SGG”, ”Ne-am săturat de băşcălie”, ”Ne-aţi ignorat destul”.
Funcţionarii publici parlamentari susţin că primesc salarii prea mici.
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaţilor, a declarat că angajaţii Parlamentului "nu sunt cei mai slab plătiţi bugetari din România”.
„Am avut discuţii multiple cu o parte din reprezentanţii sindicaliştilor. Există nişte probleme în ceea ce priveşte salariile angajaţilor parlamentari în raport cu angajaţii unor ministere. Totuşi, câteva chestiuni trebuie spuse. Angajaţii Parlamentului nu sunt cei mai slab plătiţi bugetari din România. Media salariului de aici e pe undeva la 5.000 de lei. Eu cred că aceste creşteri salariale nu pot începe cu angajaţii Parlamentului. Nu spun că nu trebuie să discutăm de o echilibrare şi eliminarea decalajelor şi a discrepanţelor între categorii profesionale similare plătite diferit între Parlament şi minister, însă, repet, în ţara aceasta un salariu de câteva mii de lei în mână e un salariu mare. Aşa că nu sunt neapărat cel mai mare fan al acestor proteste”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
El a adăugat că va avea marți o întâlnire cu o delegaţie a reprezentanţilor angajaţilor pentru a discuta nemulţumirile acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci