Organizaţia lui George Soros îşi va închide biroul din Budapesta şi se va muta în capitala germană Berlin, informează marţi agenţia Reuters, citând un comunicat al organizaţiei.
Publicitate
Fundaţia pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations, în engleză) explică în comunicat că a decis să plece dintr-un mediu politic şi legal din ce în ce mai represiv.
"Decizia de a muta operaţiunile din Budapesta vine în contextul în care guvernul ungar pregăteşte impunerea de noi restricţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale prin ceea ce a denumit drept pachetul legislativ Stop Soros", arată Fundaţia finanţistului american de origine ungară.
Atac dur la adresa Budapestei
"Guvernul Ungariei a denigrat munca noastră şi a reprimat societatea civilă pentru a obţine avantaje politice, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene", notează în comunicat Patrick Gaspard, directorul organizaţiei lui Soros din Ungaria. Acesta asigură că organizaţia va continua să susţină activitatea grupărilor societăţii civile din Ungaria în probleme ca drepturile omului, arta, cultura, libertatea presei, transparenţa, educaţia şi sănătatea şi va "urma toate căile legale pentru a apăra drepturile fundamentale ameninţate de legislaţie".
Luni, Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat în cadrul unei audieri în parlament că guvernul se va folosi de noul său mandat electoral pentru a înăspri legea "Stop Soros". Avem nevoie de o lege mai aspră decât cea actuală din parlament, a declarat Antal Rogan despre seria de măsuri ce constituie obiect de dispută între Ungaria şi Occident.
Legea împotriva lui Soros
Pachetul legislativ Stop Soros vizează ONG-urile care beneficiază de finanţare străină, îndeosebi din partea lui George Soros, care militează în favoarea imigraţiei, în contrast cu poziţia dură a lui Orban pe acest subiect.
La 19 aprilie, publicaţia austriacă Die Presse l-a citat pe Patrick Gaspard afirmând că Fundaţia a decis să plece din Budapesta şi intenţionează să deschidă un nou birou la Berlin, din vară. Potrivit agenţiei austriece de presă APA, preluată de MTI, Soros ar fi cedat aparent presiunilor guvernului Orban, care a lansat o campanie împotriva sa. OSF are în prezent la Budapesta 100 de angajaţi.
"Cred că mă înţelegeţi dacă nu plâng în hohote", a declarat atunci Orban, rugat pe postul public de radio MR1 să comenteze decizia organizaţiei lui Soros, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu