Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că "salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari", dar "România nu-şi permite acum aceste măriri salariale extinse la nivelul tuturor dascălilor", care ar însemna un efort financiar de două miliarde de lei anual.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Legea salarizării profesorilor pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea va aduce "echitate şi unitate" în sistemul de învăţământ, lucruri la care ţine foarte mult, scrie Mediafax.
"Cadrele didactice din toată România, pentru muncă egală, vor primi exact acelaşi salariu. Este clar pentru toată lumea, atât pentru mine, care sunt ministru al Educaţiei, cât şi pentru colegii mei, că salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari. Situaţia economică a României este de asemenea natură încât acestea sunt resursele ţării. Eu am ales încă de la instalarea în funcţie să fiu onest şi să nu vând iluzii, pentru că, de prea multe ori, cadrelor didactice din România li s-au vândut iluzii, niciodată onorate. Am încercat să nu fac acest lucru şi am preferat să spun adevărul, chiar dacă uneori este dificil, decât să mint frumos. Cred că acesta este primul semn de respect faţă de cadrele didactice", a declarat Daniel Funeriu.
Funeriu a afirmat că "este momentul" pentru onestitate şi atât dascălilor, cât şi românilor, în general, să li se spună care sunt resursele ţării şi ce se poate face cu acestea.
"Această paradă cu iluzii care s-a pus în faţa cadrelor didactice consider că este o eroare politică colectivă. Este momentul însă să fim oneşti, să spunem clar ce se poate şi să oferim credibilitate cadrelor didactice. A fost o greşeală politică colectivă şi este important să ieşim din criză, dar este şi mai important cu ce lecţie ieşim din criză. Ar fi de dorit să ieşim din criză mai conştienţi de greşelile noastre şi una dintre aceste greşeli a fost excesul de populism, în perioadă pre-electorală, când economia mergea bine. Este o greşeală pe care nu doresc să o mai repetăm", a spus Funeriu.
El a afirmat, citând datele oferite de Ministerul de Finanţe, că oferirea unor salarii mai mari tuturor profesorilor din România ar însemna un efort financiar anual de două miliarde de lei şi ar trebui disponibilizaţi 100.000 de bugetari.
"România nu-şi permite acum aceste măriri salariale extinse la nivelul tuturor dascălilor", a încheiat Funeriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu