Furia Balcanilor de Vest stârnită de aderarea rapidă a Ucrainei. Albania, Serbia și Macedonia de Nord, pe baricade: Să ne alăturăm UE

Rapiditatea cu care este examinată cererea de aderare a Ucrainei a stârnit furia Balcanilor de Vest, care așteptau de ani de zile.

Rapiditatea cu care Bruxelles-ul a examinat cererea Ucrainei de aderare la UE și cu care probabil va da undă verde la începutul procesului nu i-a mulțumit pe liderii Albaniei, Macedoniei de Nord și Serbiei, potrivit Europa Today.

Ieri, președintele sârb Aleksander Vučić a declarat că ia în considerare posibilitatea, împreună cu omologii săi albanezi și macedoneni de nord, de a nu participa la întâlnirea cu șefii de stat și de guvern ai UE.

”Se pare că în cele din urmă vom auzi un alt „Nu, îmi pare rău!”. Întreaga Uniune nu este o priveliște frumoasă de văzut! Ce să faci?”, a postat ieri pe Twitter Edi Rama, premierul albanez, care în această dimineață s-a răzgândit și și-a confirmat prezența la Summit.

În ciuda alegerii de a lua parte la Consiliu, nemulțumirea rămâne

”Nu vom auzi prea multe despre noi, dar vom cere să fim audiați cu privire la ideea unei Noi Comunități Politice Europene, pe care o susținem, pe Balcanul Deschis care duce mai departe spiritul Europei”, a scris Rama pe Twitter.

”Prea devreme pentru a fi optimist și prea puțin timp pentru a schimba partea din discursul de mâine în care Bulgaria este criticată ca țară care a răpit două țări NATO în timp ce este un război fierbinte la granița cu Europa!”, a continuat premierul.

Albania, Serbia și Macedonia de Nord sunt candidați oficiali la aderare din 2014 prima și celelalte două din 2012.

Bulgaria nu ar renunța la Macedonia de Nord

În martie anul trecut, Comisia a propus deschiderea negocierilor. Dar înapoi la mesele liderilor UE, apare un nou veto, de data aceasta al Bulgariei. Tot pentru Sofia problema ar fi Macedonia de Nord, pe care bulgarii o consideră parte a statului și a istoriei lor.

Potrivit naționaliștilor bulgari, ”devalarea” a avut loc odată cu războiul balcanic de la începutul secolului XX, care a adus teritoriul macedonean în Regatul Serbiei, și a continuat odată cu nașterea Iugoslaviei. Altfel este opinia Skopje, care pretind o identitate și o limbă diferită de Bulgaria, chiar dacă cele două limbi sunt foarte asemănătoare.

Un alt obstacol pe care liderii Balcanilor de Vest și ai UE vor trebui să-l depășească în următoarea întâlnire este refuzul Serbiei de a se alătura sancțiunilor împotriva Kremlinului, în principal din cauza dependenței acestuia de gazul rusesc. În plus, Vučić a ezitat să condamne deschis războiul, iar la Belgrad au avut loc numeroase demonstrații pro-ruse.

Summitul va reuni liderii blocului și omologii lor din Balcanii de Vest

Pe ordinea de zi va fi decizia privind statutul de candidat al Ucrainei și, eventual, ceea ce este pregătit pentru calea de aderare a Albaniei și Macedoniei de Nord.

”Balcanii de Vest sunt importanți pentru UE, iar UE este importantă pentru Balcanii de Vest. Prin urmare, trebuie să relansăm procesul de extindere și să avansăm în integrarea partenerilor noștri”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa de invitație la întâlnirea liderilor care va avea loc în perioada 23-24 iunie în capitala Belgiei.

Citește și...

Klaus Iohannis, joi şi vineri, la reuniunea liderilor din UE şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi Summitul Euro

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va constitui o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

Agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale...citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel