Agricultorii germani, nemulțumiți de măsurile fiscale, au blocat feribotul pe care se afla ministrul Economiei. Blocarea este ”rușinoasă și încalcă regulile de coexistență democratică”, susține purtătorul de cuvânt al guvernului.
Agricultori germani care se opun suprimării progresive a unui avantaj fiscal pentru motorină au blocat un feribot la Schlüttsiel, în nordul Germaniei, la bordul căruia se afla ministrul german al economiei Robert Habeck, fapt ce a atras condamnări din partea mai multor membri ai guvernului german, informează vineri AFP, scrie Agerpres.
Circa 30 de agricultori au împiedicat joi seara acostarea feribotului în care se afla Habeck, care tocmai îşi petrecuse vacanţa în Hallig Hooge, o insulă turistică în Marea Nordului, a declarat vineri un purtător de cuvânt al poliţiei germane pentru AFP.
După o tentativă eşuată de negocieri cu manifestanţii, ministrul a decis să rămână pe navă şi să se întoarcă în direcţia insulei Hallig Hooge. După ce situaţia s-a calmat, ministrul a putut reveni pe continent vineri, la orele 05:00 GMT, potrivit poliţiei.
O sută de agricultori la volanul tractoarelor lor s-au raliat acestei acţiuni de protest, pe care poliţia a dispersat-o cu gaze, însă fără a face arestări.
???????? On Thursday, farmers prevented Economics Minister and vice chancellor Robert Habeck from leaving a ferry on the North Sea coast.
— NoComment (@nocomment) January 5, 2024
According to the police, around one hundred demonstrators took part in the blockade of the jetty in Schlüttsiel and the police used pepper spray. pic.twitter.com/AgzDQlgSuH
Această blocare este ”ruşinoasă şi încalcă regulile de coexistenţă democratică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebetreit pe reţeaua socială X, fosta Twitter.
Ministrul agriculturii, Cem Özdemir, care s-a angajat să susţină planurile guvernului în faţa agricultorilor, a denunţat vineri dimineaţa, pe canalul public ZDF, o acţiune întreprinsă de ”o minoritate” de oameni ”care nu se angajează pentru agricultura germană”, ci au ”vise de revoltă”, ceea ce ”nu este acceptabil”.
Miniştrii de externe şi de interne ai Germaniei, Annalena Baerbock (Verzii) şi Nancy Faeser (SPD), au denunţat de asemenea o "depăşire" a graniţelor democraţiei într-o dezbatere dificilă.
Acţiunea agricultorilor a intervenit după ce guvernul german a renunţat parţial, joi, la proiectele sale de tăieri de subvenţii la carburantul pentru sectorul agricol. Avantajul fiscal acordat pentru cantităţile consumate va fi suprimat progresiv până în 2026 şi nu dintr-odată, cum era prevăzut iniţial.
Însă aceasta nu este suficient pentru agricultori, care preconizează o săptămână de mobilizare între 8 şi 15 ianuarie împotriva guvernului susţinută de federaţia lor profesională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News