Furie la Kremlin: Reacția Occidentului la moartea lui Navalnîi e ”inacceptabilă”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Misterul în jurul morții lui Alexei Navalnîi persistă, iar reacția Occidentului este considerată de Kremlin drept inacceptabilă, scrie Reuters.

La Moscova, Kremlinul a respins luni reacția Occidentului față de moartea lui Alexei Navalnîi, considerând-o inacceptabilă, dar susținând că afirmațiile ostile venite din partea Statelor Unite și a Europei nu-l vor afecta în niciun fel pe președintele Vladimir Putin.

Investigația privind moartea lui Navalnîi este în curs și se desfășoară în conformitate cu legea rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut dușman intern al președintelui rus Vladimir Putin, a decedat vineri la închisoarea arctică unde își ispășea o pedeapsă de trei decenii de închisoare.

Ce știm și ce nu știm?

Navalnîi era închis la colonia penală IK-3 situată la nord de Cercul Arctic, în Kharp, regiunea Yamalo-Nenets, la aproximativ 1.900 de kilometri nord-est de Moscova.

Moartea sa a fost anunțată de Serviciul Federal Penitenciar al Districtului Autonom Yamalo-Nenets, la 14:19, ora Moscovei (11:19 GMT) pe 16 februarie.

"La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară numărul 3, deținutul Navalnîi A.A. s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat conștiența. Personalul medical al instituției a sosit imediat, iar a fost chemată o ambulanță. S-au întreprins toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii ambulanței au declarat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire", a transmis penitenciarul.

Nu au fost oferite alte detalii despre deces de către serviciul penitenciar sau de către oficialii medicali.

Ce însemnă ”sindromul morții subite”

Mama sa în vârstă de 69 de ani, Lyudmila, a fost anunțată despre deces, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmysh. Ora decesului în acel anunț era ora 14:17 ora locală (09:17 GMT) pe 16 februarie, a spus Yarmysh.

"Când avocatul lui Alexei și mama sa au ajuns la colonie în dimineața aceasta, li s-a spus că cauza morții lui Navalnîi a fost sindromul morții subite," a spus Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, sâmbătă.

"Sindromul morții subite" este un termen vag pentru diferite sindroame cardiace care cauzează oprirea cardiacă bruscă și decesul.

O sursă neidentificată a declarat pentru RT, televiziune controlată de stat, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

Investigatorii ruși nu au stabilit încă cauza morții lui Navalnîi, iar mama și avocații săi au fost informați de oficialii de anchetă, a spus Yarmysh luni.

Nu este clar unde se află trupul lui Navalnîi.

Novaya Gazeta a citat surse neidentificate spunând că trupul a fost dus la morga Spitalului Clinic al Districtului Salekhard.

Ziarul a spus că trupul prezenta semne de vânătăi compatibile cu un fel de criză, precum și urme de încercări de masaj cardiac. Ziarul a spus că nu este clar de ce i s-a oprit inima.

Unele media ruse au raportat că o echipă specială de anchetatori a sosit din Moscova. Nu este clar când va avea loc autopsia.

Raportul Novaya Gazeta

Un deținut neidentificat din aceeași colonie penală a declarat pentru ziarul Novaya Gazeta că a avut loc o "agitație stranie" în închisoare, în seara de 15 februarie.

Gărzile și-au accelerat verificările de seară ale deținuților și au întărit securitatea, a spus deținutul.

Dimineața de 16 februarie a început cu o "percheziție totală" a barăcilor, gardienii confiscând telefoane mobile și alte obiecte de la deținuți. Curând după aceea, a sosit o comisie din partea Serviciului Federal Penitenciar de la biroul central, a spus deținutul.

Acesta a spus că moartea lui Navalnîi "a devenit cunoscută" în închisoare la aproximativ ora 08:00 ora Moscovei (05:00 GMT) - cu câteva ore înainte ca moartea să fie anunțată oficial de serviciul penitenciar - dar că o ambulanță a ajuns doar după ce decesul a fost stabilit.

Nu a fost posibil să se verifice relatarea deținutului.

Probleme de sănătate

Chiar în ziua de dinaintea morții sale, Navalnîi apărea glumind în instanță, printr-o legătură video la tribunal. Ghiduș, a cerut unui judecător să folosească o parte din salariul său vast pentru a-și alimenta propriul cont.

Portalul de știri online SOTA a raportat că ședința de judecată a fost convocată după un "conflict" cu un ofițer de penitenciar care a încercat să-i confiște stiloul lui Navalnîi. Navalnîi a scris ulterior joi că i s-au dat 15 zile de izolare.

Închisorile rusești sunt brutale, iar echipa sa a ridicat de mai multe ori temeri că i se va face rău sau va fi ucis.

A fost plasat repetat în celule de pedeapsă pentru diverse infracțiuni, inclusiv pentru atitudinea sa.

Chiar dacă glumea despre condiții, colonia Polar Wolf este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia.

"Nu a fost mai frig de -32°C până acum," a spus Navalnîi în ianuarie. "Nimic nu te revigorează ca o plimbare în Yamal, la 6:30 dimineața."

"Chiar și la această temperatură, poți să mergi mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să-ți crești un nas nou, urechi noi și degete noi."

A postat o imagine a curții de plimbare - zidită cu beton, acoperită cu bare de metal.

Navalnîi a menționat o scenă din filmul din 2015 "The Revenant", în care Leonardo DiCaprio se adăpostește în trupul unui cal.

"Nu cred că ar fi funcționat aici. Un cal mort ar îngheța în 15 minute," a spus Navalnîi. "Avem nevoie de un elefant aici, un elefant cald, unul prăjit."

Anul trecut, a ridicat o problemă puțin cunoscută care bântuie închisorile Rusiei: lipsa de dinți din cauza unei nutriții proaste.

Cu mai puțin de un an în urmă, echipa sa a declarat că se lupta cu dureri de stomac severe în închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel