Netflix a declanșat un răspuns furios din partea actorilor și scriitorilor de la Hollywood, după ce a postat un anunț de angajare pentru un expert în inteligență artificială (AI).
Noua poziție s-ar alătura echipei Machine Learning Platform, care conduce algoritmul Netflix, ajutând telespectatorii să aleagă noi programe de vizionat, scrie BBC.
Salariu de până la 900.000 de dolari pe an stârnește și mai multă indignare.
Sindicatele de la Hollywood fac grevă din cauza preocupărilor cu privire la modul în care AI afectează industria divertismentului și salariile, în special în cazul scriitorilor, care nu își mai permit nici măcar să locuiască în Los Angeles sau New York (unde se află cele mai importante studiouri de film din lume).
Oferta de muncă, care a fost raportată pentru prima dată de The Intercept, marți, este una dintre câteva listate pe pagina celor de la Netflix, care solicită candidați cu experiență în învățarea automată (ML) și AI.
Din anunțul amplu de angajare nu este clar dacă rolul va oferi consiliere cu privire la conținut - programele TV și filmele în care Netflix alege să investească.
O altă listă deschisă pentru un manager de produs din echipa Machine Learning Platform spune că viitorul angajat va „colecta feedback și va înțelege nevoile utilizatorilor” și, în cele din urmă, va ajuta cu deciziile de investiții.
Descrierea pare să sugereze că rolul va include utilizarea AI pentru a evalua nevoile de finanțare pentru diferite programe.
Aceasta este o preocupare cheie a sindicatului care reprezintă actori, Sag-Aftra, care a vorbit despre temerile sale că algoritmii au prea multă putere.
Fran Drescher, președinta sindicatului Sag-Aftra (cel mai important de la Hollywood) a declarat pentru revista Time că succesul singular al oricărui film sau program de televiziune este acum mult mai puțin important decât atunci când televiziunea era dominantă.
„Algoritmii dictează câte episoade trebuie să aibă un sezon înainte de a ajunge la un platou de noi abonați și câte sezoane trebuie să aibă un serial”, a susținut ea.
„Asta reduce numărul de episoade pe sezon la între șase și 10 și reduce numărul de sezoane la trei sau patru. Nu poți trăi din asta. Suntem sistematic excluși din mijloacele noastre de existență, de un model de afaceri care ne-a fost impus, care a creat o multitudine de probleme pentru toată lumea”.
Breasla scriitorilor, din sindicatul WGA, a propus un sistem care reglementează utilizarea AI în procesul de scriere și împiedică utilizarea inteligenței artificiale ca material sursă.
Netflix a refuzat să comenteze despre ofertele de locuri de muncă, dar a transmis anterior că AI nu va înlocui procesul creativ: „Cele mai bune povești sunt originale, perspicace și adesea provin din experiențele proprii ale oamenilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu